3 op Reis

Khatgal

Terwijl de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar steeds verder moderniseert en voller loopt, vind je het authentieke Mongolië in het kleine plaatsje Mörön. Een anderhalf uur verder ligt het dorpje Khatgal, waar je een mini-versie van het Naadam-festival kunt bezoeken. Bij het Mongoolse Naadam-festival draait ’t vooral om worstelen, paardenraces en boogschieten. Zowel mannen als vrouwen voeren deze drie spelen in traditionele kleding uit. Waar de performances van het grootste Naadam-festival in Ulaanbaatar je om de oren vliegen, voelt de kleinere variant in Khatgal een stuk intiemer en persoonlijker. Deze Naadam-festivals worden overigens niet alleen in Ulaanbaatar en Khatgal gehouden. Overal in Mongolië vind je deze mini-Naadams, waarbij dorpelingen samenkomen.
Naadam is niet zomaar een standaard zomerfestivalletje. Het festival is van groot belang voor het behoud van de Mongoolse cultuur. Vooral het worstelen is een spektakel om te zien. Bij dit bizarre spel strijden krachtpatsers in grote leren laarzen, een fluwelen koepelvormige hoed, een zijden jasje en klein onderbroekje tegen elkaar. Vanwege de lage bevolkingsdichtheid, de immense afstanden en het ruwe klimaat zijn verharde wegen ver te zoeken in Mongolië. Voorbeeld: Nederland is 37 keer zo klein als Mongolië, maar heeft 54,5 zoveel kilometer aan wegen. Het is daarom geen verrassing dat steeds meer inwoners richting de stad trekken. Gevolg? Het land is gevuld met ein-de-lo-ze uitgestrekte vlaktes. Een tent is daarom onmisbaar op je Mongolië paklijst. Onderweg ga je namelijk weinig hotels tegenkomen om jezelf in op te laden! Of dat erg is? In Mongolië niet. In deze grenzeloze landschappen wíl je juist wakker worden!
Eten
De Mongoolse keuken is vrij simpel. In Mongolië ga je vooral rijst en (broodjes met) vlees tegenkomen. Groenten zijn minder populair. Verder zijn de Mongolen gek op zuivelproducten. Zo drinken ze tijdens het Naadam festival veel airag: een lokaal drankje van gegiste merriemelk. Proost!
Vervoer
Vanaf 585,- heb je een retourtje Amsterdam-Ulaanbaatar, meestal met een of twee tussenstops. Kom je vanaf Moskou of Beijing? Dan kun je net als Maurice de Trans-Mongolië Express nemen en bij Ulaanbaatar uitstappen. Vanuit de hoofdstad kun je namelijk een vlucht nemen naar Mörön. We raden je aan om vanuit hier zelf rond te trekken met een busje. In de uitgestrekte landschappen is het openbare vervoer zoals gezegd namelijk ver te zoeken. Tip: zoek van tevoren op hoe je je eindbestemming in het Mongools schrijft ;)
Goed om te weten
Beste reistijd: Juli t/m september
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Tugrik
Taal: Mongools
Maurice zijn hele roadtrip zien? Klik  hier!
lake khovsgol

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.