3 op Reis

Kharkhorin

Het stadje Kharkhorin ligt midden in Mongolië, met het Erdene Zuu Klooster (oftewel het 'Honderd Schatten Klooster') als highlight. Het Erdene Zuu kloostercomplex was ooit een verzameling van meer dan 500 gebouwen (waarvan 62 tempels), waar 1500 monniken hebben gewoond. Tegenwoordig is hier weinig van te merken. Tijdens de stalinistische periode werd de hele boel namelijk verwoest. Het klooster is daarom een zwakke afspiegeling van wat 't ooit was!
Slechts drie tempels en een stoepa hebben 't overleefd. De legende luidt dat 'spirits' de oudste tempel van het complex beschermen tegen verwoesting. Soldaten die deze tempel probeerden te vernietigen, kregen namelijk rare kwaaltjes. Althans, zeggen ze... Bijzonder is dat vele standbeelden, maskers en thangkas (schilderijen) bewaard zijn gebleven. Hoe dat komt? Waarschijnlijk omdat sommige officieren sympathiek waren aan de monniken. 
Mocht je in de buurt van het kloostercomplex een standbeeld van een penis tegenkomen; nee, je hallucineert niet! De Kharkhorin Rock, oftewel Phallic Rock, is namelijk een standbeeld van een piemel. Waarom deze hier is neergeplant? De legende luidt dat een monnik zondigde, omdat hij meerdere vrouwen aan de haak sloeg. Dat was slechte boel. Gevolg: hij werd gecastreerd. De Phallic Rock is daarna gebouwd als waarschuwing voor vrouwenverslinders...
Eten
De Mongoolse keuken is simpel. Je komt vooral veel rijst en (broodjes met) vlees tegen. Groenten zijn wat minder populair. Verder zijn de Mongolen gek op zuivelproducten. Zo drinken ze tijdens het Naadam festival veel Airag: een lokale drank van gegiste merriemelk. Proost!
Vervoer
Vanaf €585,- heb je een retourtje Amsterdam-Ulaanbaatar, meestal met een of twee tussenstops. Kom je vanaf Moskou of Beijing? Dan kun je net als Maurice de Trans-Mongolië Express pakken, aangezien Ulaanbaatar op de route ligt. Het centrum van Ulaanbaatar is met de benenwagen prima te doen. Vanuit Ulaanbaatar naar Kharkhorin ben je rond de 5 uurtjes onderweg. Een auto huren is daarvoor de beste optie. Tip: zoek van tevoren op hoe je je eindbestemming in het Mongools schrijft! ;)
Goed om te weten
Beste reistijd: Juli t/m september
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Tugrik
Taal: Mongools
Maurice zijn hele roadtrip zien? Klik  hier!
Kharkhorin

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.