Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis
3 op Reis

Elke zondag om 19:45 uur op NPO 3.npo3

Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
3 op Reis

Kazan

Kazan is een van de oudste steden in het oosten van Europees Rusland. Geografisch gezien is Kazan een Europese stad. En dat merk je wanneer je door de Boumanstraat loopt. Hier vind je talloze eettentjes, straatartiesten en souvenirshops. Onderweg loop je hier langs de Cathedral of the Epiphany: een goede plek voor een overzichtsshot. Kijk trouwens niet gek op van de vele jongeren die je tegenkomt. In Kazan wonen namelijk 1 miljoen mensen, waarvan 40% onder de 30 jaar is. Kazan is daarom niet voor niets een grote universiteitsstad. 
Kazan is ontstaan als fort aan de rivier Kazanka. Dit fort wordt het Kremlin genoemd. En dan hebben we het niet over die ene bekende in Moskou. Het Kremlin van Kazan is het belangrijkste monument van de stad. In 2000 werd deze highlight zelfs uitgeroepen tot werelderfgoed. Wat het fort zo bijzonder maakt? Het grenst aan een islamitische moskee én een Russisch orthodoxe kathedraal. Twee geloven komen hier dus samen.
Net buiten Kazan vind je het schiereiland Sviyazhsk. Naast de tientallen kerken die je hier spot, tel je ook veel kruizen op het eiland. Deze staan symbool voor de kerken die in de Sovjettijd zijn vernietigd. Men ging toen namelijk uit van atheïsme.
Eten
In Rusland houden ze van een stevig en uitgebreid ontbijt. Zo begin je de dag hier met veel brood, worst, kaas, jam en ei. En als lunch? Probeer dan vooral bliny of oladji : overheerlijke Russische pannenkoeken met een hartige vulling, zure room en honing. Daar zeg je sowieso geen nee tegen. Ook kun je Rusland niet verlaten, zonder een flinke portie beef Stroganoff te hebben besteld. Dit ga je tijdens je reis gegarandeerd genoeg tegenkomen. Leuk feitje: kaviaar is het bekendste wat Rusland ooit heeft voortgebracht!
Een typische Russische drank is de licht gegiste brooddrank kvas . Ook is Rusland natuurlijk een wodka walhalla. Dat moet geen verrassing zijn. Wodka wordt hier zelfs per gram vermeld!
Vervoer
Een retourticket van Amsterdam naar Kazan heb je al vanaf zo'n 300 euro. Deze vlucht duurt ongeveer 7 uur en daarbij moet je 1 keer overstappen. Vanaf het vliegveld ben je binnen zo’n half uur rijden in het centrum van de stad. Om vanuit Jekaterinenburg in Kazan te komen, heb je drie opties. De snelste manier is met het vliegtuig, waarmee je binnen zo'n 1,5 uur in Kazan bent. Ook kun je de trein nemen, die je binnen 14 uur naar de stad vervoert. De derde optie is per auto. Na ongeveer 13 uur rijden ben je in Kazan. Aan jou de keus!
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m augustus
Visum: Ja
Inentingen: Nee
Valuta: Roebel
Taal: Russisch
Maurice zijn hele roadtrip zien? Klik  hier!
Kazan

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.