Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis

3 op Reis

Elke zondag om 19:40 uur opnpo3

Voor jouw dagelijkse dosis (duurzame) reisinspiratie.
3 op Reis

Kassel

Kletterende watervallen, oude kastelen en weelderige begroeiing. De omgeving rondom de Duitse stad Kassel plaatst je middenin de wereld van je favoriete sprookjes. Het heksenhuisje in het bos, het kasteel van de boze stiefmoeder, grootmoeders huis: hier kregen deze klassieke tropen voor het eerst vorm. Het was namelijk in Kassel waar de gebroeders Grimm alle sprookjes opschreven die zij jarenlang verzamelden. De volksverhalen in deze verzameling groeiden uit tot de meest bekende sprookjes ter wereld. De honderden vertalingen en romantiseringen van deze verhalen hebben voor altijd hun stempel gedrukt op onze samenleving. Al is het alleen al het bekende format "er was eens..." en "ze leefden nog lang en gelukkig".
Ter ere van de gebroeders Grimm is daarom in Kassel GRIMMWELT opgericht. Dit museum staat geheel in het teken van de broers en het werk dat zij verrichtten. Nu denk je misschien al snel aan stijve ruimtes met oude boeken achter glas, maar in tegendeel is dit museum heel modern opgezet. Ruimtes zijn open en licht en de tentoonstelling is zo ingericht, dat het voelt alsof je al lopend door een boek bladert. 
Naast de eerste edities van de Grimm-collectie, compleet met aantekeningen in de kantlijn, vind je hier kunstwerken van hedendaagse kunstenaars. Moderne kunstwerken die een mooi eerbetoon zijn aan de voorvaderen van jouw favoriete sprookjes. Elk kunstwerk grijpt op zijn eigen manier terug naar onderwerpen als de ontwikkeling van taal, de inhoud van sprookjes en het diepteonderzoek van de gebroeders. Is je Duits niet zo goed? Dat maakt niet uit. De gehele tentoonstelling is namelijk ook van Engelse tekst voorzien. 
Trek je liever zelf op pad? Dat kan in Bergpark Wilhelmshöhe. Dit UNESCO Werelderfgoed bestaat al sinds de zeventiende eeuw. In de achttiende eeuw is dit park ingericht naar de romantische traditie, compleet met weelderige natuur om in op te gaan. In deze 240 hectare vind je daarom watervallen, monumenten, overvloedig groen en twee eeuwenoude kastelen. Een betaalde tour door kasteel Wilhelmshöhe voert je mee langs kunst, antiek en 23 authentiek gemeubileerde kamers. Tegen betaling kan je in kasteel Löwenburg terecht voor oude koninklijke vertrekken en wapenkamers. Andere delen van dit kasteel kan je echter gratis en zonder tour bezoeken. 
Vergeet in Bergpark Wilhelmshöhe vooral niet een bezoek te brengen aan de prachtige, oude kas. Dit stalen en glazen bouwwerk stamt uit 1823. In de zomer staan de meeste tropische planten buiten. Maar zodra het kouder wordt, verhuizen ze naar binnen. Een bezoek aan deze kas is daarom de perfecte vlucht voor je winterdepressie. Dit gebouw doet denken aan de Crystal Palace in London, de Müncher Glaspalast in Duitsland en het Paleis voor Volksvlijt in Amsterdam. Deze werden allemaal door vuur verwoest. De miniatuur Crystal Palace in Bergpark Wilhelmshöhe is gelukkig nog in perfecte staat. 
Eten
Wanneer je een bezoek brengt aan dit sprookjesachtige gebied, wil je natuurlijk eten in stijl. En dit kan. In het restaurant van Schloss Berlepsch, bijvoorbeeld, kan je koninklijk dineren. In dit kasteel, dat al eeuwen in handen is van de familie Berlepsch, krijg je tegenwoordig prachtig opgemaakte Duitse cuisine voorgeschoteld. Kenmerkend voor de Duitse keuken is een grote hoeveelheid aan vlees. Vegetarische gerechten zijn hier daarom iets moeilijker te vinden. 
Vervoer
Vanuit Utrecht bereik je Kassel al in ongeveer vier uur. De omgeving rond Kassel is perfect voor lange fietstochten. Met het openbaar vervoer is het heel makkelijk om Bergpark Wilhelmshöhe te bereiken. Tramlijn 1 en 3 lopen rechtstreeks van het centrum van Kassel langs station Wilhelmshöhe naar het park. Trams en bussen rijden doordeweeks om het kwartier en in het weekend om het half uur, dus het is handig om de vertrektijden te checken. Veel hotels in Kassel bieden hun gasten speciale passen waarmee gratis gebruik kan worden gemaakt van het openbaar vervoer. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Kraanwater: Drinkbaar
Taal: Duits
shutterstock_1059079577

Brug in Bergpark Wilhelmshöhe

© Angela Rohde / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.