Sfeerfoto van 3 op Reis

3 op Reis

Elke zondag de mooiste compilaties om 19:40 uur op NPO 3.npo3

Voor jouw dagelijkse dosis duurzame reisinspiratie
3 op Reis

Kaohsiung

In de zestiende eeuw was Kaohsiung nog een klein vissersdorp. Vandaag de dag is de stad met 2.7 miljoen inwoners de op een na grootste stad van Taiwan. Jarenlang stond Kaohsiung bekend om zijn zware industrie en milieuvervuiling. Maar twintig jaar geleden heeft de stad het roer omgegooid. Sindsdien is Kaohsiung een groene havenstad.
Deze transformatie is het best terug te zien in het Pier 2 Art District. In dit oude havengebied stonden talloze oude pakhuizen leeg vanwege de afnemende industrie. In deze oude pakhuizen zijn tegenwoordig verschillende kunstgalerijen gevestigd. En dat is niet het enige. In het hele gebied vind je veel street art en van de normaalste voorwerpen hebben kunstenaars iets moois gemaakt. Daarnaast worden in het gebied verschillende festivals en concerten gegeven.
Een andere bijzondere plek in Kaohsiung is metrostation MRT Formosa Boulevard. Kan een metrostation bijzonder zijn? In Kaohsiung zeker. In het station vind je namelijk de zogenaamde Dome of Light. Deze enorme koepel van gekleurd glas vertelt een verhaal dat gelinkt is aan de vier elementen: vuur, water, aarde en lucht. De koepel is 660 vierkante meter groot. Met zo’n groot oppervlak kan je je voorstellen hoe indrukwekkend het is om in dit metrostation te staan.
Als je even aan de stad wil ontsnappen kan je de ferry naar Cijin pakken. Op dit schiereiland ontkom je aan de drukte van de stad. Ga bijvoorbeeld langs bij het Qihou Lighthouse. Deze vuurtoren staat midden in een oud fort, bovenop een heuvel. Het is een behoorlijke klim naar boven, maar het uitzicht is zeker de moeite waard.
Vlakbij de vuurtoren vind je de Cijin Star Tunnel. Deze tunnel loopt dwars door de Cihou Mountain. In de tijd dat Taiwan door Japan was gekolonialiseerd diende deze tunnel als militaire ontsnappingsroute. Daar is tegenwoordig weinig van terug te zien. De tunnel is versierd met tientallen glow in the dark kunstwerken en er loopt een houten pad doorheen. Eenmaal aan het eind van de tunnel sta je gelijk aan zee en heb je uitzicht over de kalkstenen rotsen langs de kust.
Eten
Kaohsiung ligt aan zee en dus wordt er veel vis gevangen en gegeten. De beste plek om verse vis te eten is op het schiereiland Cijin. In Miaoqian Street en Cijin Old Street vind je verschillende visrestaurants die de moeite waard zijn. Een van die plekken is de Cijin Sunset Bar. Hier kan je genieten van vers eten met uitzicht over de zee en met een beetje geluk zie je ook nog de zonsondergang.
Vervoer
Het openbaar vervoer is in Kaohsiung erg goed geregeld. De stad kent een uitgebreid metronetwerk en met een Easycard mag je daar volledig gebruik van maken. Het is echter aan te raden om eens de fiets te pakken. Fietsen is in Taiwan heel normaal en daarom heeft de stad op veel plekken fietspaden aangelegd. Met de wind in je haren de stad verkennen is een stuk aangenamer dan onder de grond in een zweterige metro.
Goed om te weten
Beste reistijd: November t/m december
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Taiwanese Dollar
Kraanwater: Niet drinkbaar
Taal: Mandarijn
kaohsiung

© Avigator Fortuner / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.