Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Kanaaleilanden

Guernsey, Jersey, Herm, Sark en Alderney vormen samen de Kanaaleilanden. De eilanden hebben door hun geografische ligging aan de Franse kust een subtropisch klimaat. Ze behoren niet tot het Verenigd Koninkrijk, maar zijn wel onderdeel van de Britse Kroon. Historisch gezien zijn de eilanden een van de laatste overblijfselen van het middeleeuwse hertogdom Normandië. Verlaten bunkers in het landschap zijn de stille overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog. De Kanaaleilanden waren namelijk het enige Britse grondgebied dat door de Duitse troepen werd bezet.
De hoofdstad van Guernsey, Saint Peter Port, wordt door haar inwoners geliefd 'Town' genoemd. Het stadje ontstond namelijk in de elfde eeuw rondom de Town Church. Op de rotseilanden Île de Cornet werd in 1204 Castle Cornet gebouwd. Dit kasteel kent een bonte geschiedenis waarbij het in Engelse, Franse en Duitse handen was. Dagelijks klinkt hier om twaalf uur een kanonschot waarbij soldaten een Noonday Gun afschieten. In de eerste jaren werden deze schoten afgevuurd om soldaten terug te roepen naar hun barakken. Tegenwoordig worden de schoten afgevuurd om de opening van musea aan te geven. Het kasteel vind je op de zuidelijke havenpier en kijkt uit op de Havelet Bay.
Het piepkleine Sark is slechts vijf kilometer lang en iets meer dan twee kilometer breed. Maar ’t maakt misschien wel de meeste indruk van alle Kanaaleilanden. Wonderschone natuur, grillige geschiedenis, eigenzinnige bewoners en een eilandcultuur die je nergens anders in Europa aantreft. De eilandbewoners van Sark zijn slechts op een manier verbonden met de andere eilanden. Namelijk: per boot! Bovendien is ’t een van de weinige plekken in Engeland waar auto’s verboden zijn. De inwoners trekken hier te paard en wagen over de onverharde straten.
Sark wordt sinds 2011 ook wel ’s werelds eerste Dark Sky Island genoemd. Met simpele onverharde wegen, geen straatverlichting en slechts een paar honderd inwoners is hier geen lichtvervuiling. Dat maakt dit piepkleine eiland de perfecte plek om sterren te observeren.
Eten
Op de eilanden eet je vis. En ondanks dat het een Britse eilanden zijn, hebben ze meer te bieden dan enkel  fish & chips.  Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij The Old Quarter Restaurant in St. Peter Port op Guernsey. Of bij Copenhagen Bar & Grill, waar overigens ook andere gerechten te bestellen zijn dan vis. 
Op Alderney ga je naar Cantina Number 6 voor de beste (vis)tapas.
Wie zich meer van de Britse kant wil laten zien en toch trek heeft gekregen in een traditionele fish & chips, kan langsgaan bij Cobo Fish Bar op Guernsey. En om maar even in het thema te blijven: bij Christies op Guernsey is een Engels ontbijt te bestellen. 
Chique dineren in een kasteelachtige omgeving? Komt u maar door. Bij Bella Luce op Guernsey wordt je stoel aangeschoven voor relatief weinig geld.
Lekker weer? Dan ga je naar de tuin van Le Gouffre op Guersney. Daar krijg je gratis een uitzicht over de zee bij. Op Alderney ga je naar Bumps Bar & Bistro voor een groene oase.
Op Sark kan je naar de schattige cottage met mooie tuin: La Sablonnerie. Of naar de (hopelijk zonnige) tuin van Fleur du Jardin. Je zit er op plastic stoelen, maar laat dit je mening niet beïnvloeden. De krab, kreeft en andere zeevruchten zijn er fenomenaal. 
Op het kleinste eiland Herm heb je niet gek veel keuze. Maar gelukkig zijn de restaurants die er zijn vrijwel allemaal goed. Ship Inn is daar een voorbeeld van: een knalblauw, sfeervol restaurant met uitzicht op zee. 
Vervoer
Vliegen duurt ongeveer tweeënhalf uur, mits je een directe vlucht hebt. Je landt dan op Guernsey, Jersey of Alderney. Een grote kans dat je vlucht een overstap maakt, dan vlieg je waarschijnlijk via Southampton.
Je kan ook met de veerboot. Die vertrekt zowel vanuit Engeland (Poole en Portsmouth) als vanuit Frankrijk (Carteret, Dielette, Granville en St. Malo) naar Jersey, Guernsey en Alderney. Dit duurt gemiddeld één uur tot drie uur. Met een uitschieter van acht uur van Portsmouth naar Guernsey. Tussen de eilanden rijden ook veerdiensten.
Let op als je een auto huurt, want op de Kanaaleilanden moet je links rijden. Maar op Guersney en Jersey kan je je ook prima verplaatsen per bus. Voor één à twee pond brengt de buschauffeur je heel het eiland rond. Alderney is het enige eiland van de archipel waar treinen rijden. 
Op Sark zal je rond moeten trekken per paard en wagen, want auto’s zijn daar verboden. Gelukkig is het eiland dan ook niet zo groot. Op Herm is gemotoriseerd vervoer ook verboden en zelfs fietsen is niet toegestaan. Dat wordt de benenwagen pakken dan maar.  
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m augustus
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Britse Pond (Op Guersney ook Guernsey Pond en op Jersey ook Jersey Pond)
Taal: Engels (Maar sommige inwoners spreken ook Frans/Normandisch)
Kanaaleilanden

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.