3 op Reis

Kampala

Als je aan vakantie denkt. Denk je niet meteen aan Oeganda. Het heeft namelijk een gewelddadige geschiedenis en geen kust. Maar vanwege de vet mooie natuur. Ontelbare diersoorten. En super chille vibe. Staat Oeganda ook bekend als de parel van Afrika!
De hoofdstad Kampala is een van de veiligste steden van het continent. Dat was vroeger wel anders. In 1971 pleegde Idi Amin een staatsgreep. Acht jaar lang was hij dictator van het land. Zijn bijnaam ‘De slachter van Afrika’ heeft ie te danken aan honderdduizenden moorden. Hij liet tegenstanders en groeperingen als homo’s, journalisten en studenten massaal doden. Daarnaast zette hij alle Aziaten het land uit. En alsof dat nog niet erg genoeg is. Vielen er tijdens het strenge regime van opvolger Milton Obote ook veel slachtoffers. Pas sinds 1986 is Oeganda stabiel onder de huidige president Yoweri Museveni. Wil je meer over de Oegandese geschiedenis weten? Check Uganda Museum in het stadscentrum! Ook indrukwekkend zijn de martelkamers van Idi Amin. Die kan je bezichtigen bij Lubiri Palace.
Wat je meteen opvalt in de stad zijn de bodaboda scootertjes die o-ver-al doorheen crossen. Een dikke chaos. Want de locals zijn niet vies van een beetje toeteren. Maar iedereen blijft relaxt. En is zelfs tussen de verkeersdrukte door in de mood voor een praatje. Wat je sowieso moet afvinken is Gaddafi National Mosque: de grootste en mooiste moskee van ‘t land. Met dik uitzicht op de zeven heuvelen! Loop ook effe over de Nakasero markt. Waar de inwoners hun dagelijkse boodschappen doen. Ben je op zoek naar moderne winkels? Garden City is een mega winkelcentrum inclusief restaurants! 
Als je in Kampala bent. MOET je een christelijke kerkdienst hebben meegemaakt. 84% van de Oegandezen is christen. Hun motto is: for God and my country. Op zondag loopt de hele stad uit voor een van de vele kerkdiensten. Bij de Kerk van de Wedergeboorte, Born Again Christians, zie je zo’n 15.000(!) bewoners tegelijkertijd mediteren. Zingen. En opgezweepte dansjes maken. Als je hier tussen staat voel je écht de kracht van de gemeenschap. Super bijzonder!
Heb je nu ook zin om naar Oeganda te gaan? Wij regelden onze trip samen met Roadtrip Uganda!
Eten
De inwoners van Oeganda zijn gek op bananen. Je gaat niet ontkomen aan Matoke: gekookte banenpuree dat wordt geserveerd in bananenblad. Ze drinken zelfs bananenbier en bananenwijn! Ja echt. Andere basis ingrediënten zijn vis en rijst. De gerechten zijn meestal simpel. Maar als je over de markt loopt. Moet je niet opkijken als iemand je een delicatesse aanbiedt in de vorm van voorgebakken kikkers, witte termieten of hagedissen. Smullen! 
De restaurants in Kampala zitten over de hele stad verspreid. Van Westers tot Afrikaans: er is keuze zat! Probeer traditionele gerechten bij The Lakes Restaurant. Mediterraneo is de beste Italiaan van de stad. Bij Cafe Javas kun je superlekker brunchen tussen de locals. Schuif voor Indiaas aan bij Khana Khazana. Japans vind je bij Yujo Izakaya. En voor goede Ugandese koffie moet je naar Prunes. Mocht je heimwee hebben naar de Hollandse kost. Dan kun je altijd nog langs de bakkerij Bbrood uit Amsterdam!
Vervoer
Het dichtstbijzijnde vliegveld bij Kampala is Entebbe. Vanaf € 477,- heb je al een retourtje vanuit Amsterdam. Daar doe je ongeveer 11 uur over. Het centrum van de stad kun je goed te voet verkennen. Maar er staan ook genoeg witte taxibusjes en bodaboda’s (fietstaxi’s) voor je klaar. Die laatste is vooral chill voor kortere afstanden. Wil je vanaf Kampala verder reizen? Dan kun je een auto huren, met of zonder chauffeur. Beter ga je wel voor een vierwielaandrijving. Want na een flinke regenbui slip je zo weg op die onverharde wegen. Of je pakt de bus. Alle busmaatschappijen vertrekken vanaf een centraal punt in het centrum van de stad: dichtbij Old Taxi Park en New Taxi Park. Ideaal!
Goed om te weten
Beste reistijd: mei t/m oktober & december t/m februari
Visum: ja
Inentingen: gele koorts & cholerastempel
Valuta: oegandese shilling
Taal: engels & luganda
kampala

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.