3 op Reis

Kalahari

De immense Kalahari woestijn in het zuiden van Botswana neemt zo’n 900.000 km 2 ruimte in beslag en reikt door tot buurlanden Zuid-Afrika en Namibië . Het gebied is het allergrootste wildreservaat van Botswana en het op één na grootste ter wereld. Van mei t/m oktober is het extreem droog in de woestijn, maar buiten deze maanden verdwijnt het rode zand onder een deken van kleurrijke bloemen. We kunnen daarom spreken van een halfwoestijn. De naam Kalahari, oftewel ‘Grote Dorst’, is dus verraderlijk! Verwacht daarom geen gortdroge zandbak.
De Kalahari woestijn kent een aangepaste Big Five: de gemsbok, springbok, Kalahari-leeuw, eland en luipaard. Daarnaast is de Kalahari ook gevuld met zebra’s, gnoes, hyena’s, buffels en olifanten. De primetime om wilde dieren te spotten, is tussen december en mei. Dan lopen de dieren in grote getale in het centrale deel rond. Deze ongelooflijk grote hoeveelheid wild in combinatie met de grilligheid en desolaatheid van het gebied maakt de Kalahari tot een ‘stukje’ puur Afrika !
Deception Valley is een van de iconische plekken in de game reserve. Lang geleden was deze vallei een bedding voor de rivier die door de Kalahari stroomde. De valleien zijn nu een populaire plek voor wilde dieren. De naam heeft het te danken aan een pan in de buurt. De blauwgrijs gekleurde klei zou namelijk voor een fata morgana (luchtspiegeling) zorgen. De vlakte lijkt soms dus gevuld met water, terwijl deze in werkelijkheid kurkdroog is. Zelfs doorgewinterde piloten trappen hier blijkbaar nog in.
Eten
Goede voorbereiding op de Kalahari woestijn is meer dan nodig. Zorg dat je een grote hoeveelheid eten en drinken meeneemt. In de woestijn bevind je je namelijk ver van de bewoonde wereld. Je zult bijna geen andere reizigers tegenkomen. In de Kalahari ben je dus op jezelf aangewezen. Verwacht enkel een heldere sterrenhemel, ruimte, rust, een eindeloos vergezicht en het geluid van een brullende leeuwenbende.
Vervoer
De Kalahari is voor een groot deel absolute wildernis. Wil je zelfstandig op pad? Bereid je dan heel goed voor! Zorg dat je goede kaarten en een grote voorraad voedsel bij je hebt. En laat vooraf aan genoeg mensen weten wat je plannen zijn, zodat de alarmbellen afgaan wanneer je een aantal dagen niets laat horen. Tip: haal de navigatiesoftware Tracks4Africa in huis!

Meer tips? Check Selfdrive4x4.com!
Slapen
Wees je ervan bewust dat slapen in de open lucht (zonder tent) te gevaarlijk en roekeloos is. Slaap altijd in een afgesloten tent, want slangen en schorpioenen kunnen zomaar in je tent krioelen. Sla je voedsel ook vooral in een gesloten voertuig op, want je zou zomaar de ongewenste aandacht van leeuwen of hyena's kunnen trekken... En nee, dat wil je niet.
Goed om te weten
Beste reistijd: November t/m april
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Botswaanse pula
Taal: Engels, Tswana
wilderness-adventure-wildlife-zoo-mammal-fauna-496653-pxhere.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.