Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Juist

Wie dacht dat de Waddeneilanden na TVTAS ophielden, had het al die basisschooljaren verkeerd. Je kan er namelijk ook een J achter plakken; van Juist. TVTASJ. Juist (zeg Jühst) is een Oost-Fries Waddeneiland en tevens een gemeente in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Het Waddeneiland hoort dus officieel bij Duitsland. De vorm van Juist is opmerkelijk. Het eiland is namelijk 17 kilometer lang, en bij hoogwater slechts vijfhonderd meter breed. Juist vindt zijn oorsprong in de ijstijd, toen het samendrukken van ijs het stuk land creëerde. Een zware storm deelde het eiland eeuwen geleden in tweeën, waarna aanleg van dijken zorgde voor het ontstaan van een nieuw stuk land. In het midden van dit stuk land ontstond een meer: de Hammersee, oftewel het binnenmeer. Omdat het zoutwatergehalte afnam werd het gebied een vruchtbaar stuk natuur. Hierdoor is het een populaire broedplaats geworden voor vogels. Het is daarnaast de ultieme plek om een wandeling te maken langs een van de wandelpaden in dit bosrijke gebied.
Het Waddeneiland is klein in omvang maar groot in ambities. Het eiland wil namelijk in 2030 klimaatneutraal zijn. Dit betekent dat het gebied niet wil bijdragen aan klimaatverandering, en de CO2-uitstoot zoveel mogelijk te compenseren. Ze gaan al de goede kant op, want al het transport wordt hier gedaan met paard en wagen of te voet. Het is alsof je terug in de tijd wordt gespoeld. Juist is voor fietsfanaten dan ook de perfecte plek. Je vindt er legio fietsroutes- en paden die je langs de natuurrijke plekken van Juist brengen. Vergeet tijdens je wandeling of fietstocht niet om te stoppen bij het strand van Juist. Hier staan namelijk ouderwetse strandkorven waarin je het uitzicht op de golven optimaal kan ervaren. Juist wordt niet voor niets het Töwerland, oftewel het schone land genoemd.
Het dynamische landschap van Juist maakt dat het bij eb zelfs onbereikbaar is voor boten. Door het grote verschil in getijden is Juist het ideale natuurgebied om wad te lopen. De wadden trekken grote biodiversiteit aan. Tussen de zandkorrels tref je dan ook verschillende beesten, zoals krabben en vissen. De mazzelaar ziet bij laag water op de uiteinden van het eiland zelfs een zeehond. Neem bij het bewandelen van de wadden wel een ervaren wadloper mee, want door de getijdenkering kunnen er overstromingen en zeemistbanken ontstaan. Juist is voor de meeste Nederlanders net te ver om voor één dag te bezoeken. Geen zorgen, want het eiland biedt allerlei overnachtingsmogelijkheden. Zo vind je er vakantiehuizen, appartementen en hotels. Perfect voor een weekend weg dus.
Vervoer
Vanaf Utrecht ben je in een kleine vier uur met de auto in het Duitse Norddeich. Vanaf Norddeich brengt een veerboot je naar Juist. Deze tocht duurt zo’n 75 minuten. Let wel op, want alleen bij hoogwater varen de boten naar het Waddeneiland. Dat is maar één of twee keer per dag. Stem dit dus goed af met je reis naar Norddeich. Aangekomen in Juist leidt een fiets of paard met wagen je rond op het eiland. Maar gezien de grootte van het eiland is het ook te voet gemakkelijk te verkennen.
Goed om te weten

Beste reistijd: Gedurende het hele jaar

Visum: Nee

Inentingen: Nee

Valuta: Euro

Taal: Duits

Juist (Duitse Wadden)

© Dietmar Rabich / Commons.wikipedia.org

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.