Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Jerevan

Jerevan is de oudst bewoonde stad ter wereld. Maar oude gebouwen zie je er maar weinig. Door oorlogen en aardbevingen. Wel is de sfeer top. Veel mooie straatjes, gezellige terrassen en reusachtige pleinen. Zoals de Republic Square. Waar een hele grote bunker onder ligt. Deze kun je alleen niet bezoeken. Jammer. Wel heb je fonteinen op het plein. Die in de avond ‘zingen’.
Belangrijk in Armenië is de genocide. Die tussen 1915 en 1922 plaatsvond. Deze genocide heeft nooit veel aandacht gekregen. En wordt ook niet door alle Europese landen erkent. Daarom wordt het ook vaak ‘de vergeten genocide’ genoemd. Meer dan een miljoen Armenen zijn vermoord. Dit heeft diepe sporen nagelaten. Net buiten de stad staat een enorm monument. En het Genocide Museum. Het is niet alleen indrukwekkend. Maar eigenlijk kun je dit niet missen.
De Armenen zijn groot schaak-fan. Kinderen van de basisschool krijgen verplichte schaaklessen. Ze hopen dat ze daardoor strategischer gaan denken. En zo de toekomst van het land beschermen. Kun jij een beetje schaken? Daag dan hier een local uit. Om een potje met jou te spelen. 
Heb jij zelf Armeense voorouders? En wil je je meer verdiepen in dit land en de bijzondere geschiedenis? Kijk dan eens op Birth Right Armenia. Een inspirerend project voor jongeren. Heb je geen Armeense opa’s of oma’s. Maar lijkt vrijwilligerswerk in Armenië jou helemaal leuk? Kijk dan bij Armenia Volunteer.
Eten
Wil je lekker uiteten? Dan zit je in Jerevan top. Onderaan de Cascade is het ’s avonds heel levendig. Drink een drankje, doe een dansje. Of kijk lekker mensen. Een fantastisch restaurant is The Club. Probeer vooral de steak van de hete plaat. Watertanden gegarandeerd. Proef hier ook de wijn. Niet normaal lekker! Bij ‘wijnlanden’ denk je vaak aan Frankrijk of Chili. Maar de Armenen kunnen er ook wat van. Een ander leuk restaurant met lekkere zelfgemaakte wijnen is Voskevan Wine Time. Wil je thuis alvast in de stemming komen? Bestel dan online vast wat Armeense wijnen. 
De Armeense keuken heeft veel Turkse en Libanese invloeden. Zo wordt er veel kebab gegeten. En ook lams- en rundvlees. Typisch Armeens zijn de khorovats, gebarbecued vlees of vis. En ook bastoerma. Gedroogd rundvlees met veel zout en kruiden. Echt vegetarisch is de keuken dus niet. Maar wel koken ze veel met komkommer, tomaat en aubergine. En de schapenkaas en de platte lavash broden zijn heerlijk!
Vervoer
Vanaf Nederland kun je het beste naar Armenië vliegen. Je bent dan tussen de 150 en 300 euro kwijt voor een retour. Afhankelijk van het seizoen en de tijd van het jaar waarin je boekt. Vanaf het vliegveld is het nog zo’n 15 kilometer naar het stadcentrum. Wil je een spannende roadtrip maken? Dat kan natuurlijk ook. Via Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Servië, Bulgarije, Turkije en Georgië. Rij je in zo’n 50 uur naar Armenië. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Juli, Augustus, September
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Armeense Dram
Taal: Armeens
jerevan.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.