Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Java

Het Indonesische eiland Java is het dichtst bevolkte eiland ter wereld. Alleen in Jakarta, inclusief voorsteden, wonen al 25 miljoen mensen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de stad de hoofdstad van Indonesië is. Java is zeer populair onder backpackers, voor hen zijn dan ook veel voorzieningen.
Op Java zelf is zeer veel te doen. Zo kun je hier geweldige steden als Bandung, Jogjakarta en Jakarta opzoeken maar ook de natuur induiken in het nationale park Baluran. Ook het Djengplateau is een geweldige attractie met acht hele toffe tempels. 
De actieve vulkaan Tangkuban Prahu bezoeken is ook een aanrader net als het tempelcomplex van Borobodur. De noordelijke Karimum Jawa eilanden zijn een attractie op zich, die ook zeker de moeite waard zijn. De kustplaats Pelabuhan Ratu is de plek waar het echte surfleven te vinden is.
Eten
Net als in de rest van Indonesië kan je op Java heel goed eten. De kwaliteit van de vele straatverkopers is door de grote concurrentie over het algemeen heel erg goed.
Als je luxer wilt eten dan zijn de restaurants Kinara en Sabang Food Court in de hoofdstad de plekken die je zoekt. Een ander bijzonder eetconcept zijn de zogenaamde ‘Pujasera’, waar je bij de verschillende koks een eigen maaltijd kunt samenstellen. Mocht je heimwee hebben naar de keuken van thuis; in een oude molen verkoopt Holland Bakery luxe broden en taarten voor een stevig ontbijt of lunch.
Alcohol drinken is door de islam, het geloof van de meeste Indonesiërs, niet gangbaar maar in het moderne Jakarta is het ook zeker geen taboe meer. Het Bugils Café en de 365 Ecobar zijn de plekken om een nacht flink uit je dak te gaan. In het iets rustigere Café Batavia zijn goede cocktails en een geweldige sfeer te vinden.
Vervoer
Een rondreis door Java met de auto is goed te doen. Omdat het verkeer vooral in de hoofdstad Jakarta een chaos is, is het normaal dat je bij een huurauto een chauffeur krijgt die je door het verkeersgeweld heenloodst. Een auto is al te huur vanaf € 26,00 per dag.
Liften is gebruikelijk op Java. De vaak kleine voertuigen zijn voorzien van kleine laadbakken, ideaal om in mee te liften. Reizen met het openbaar vervoer is daarentegen een uitdaging. Een retourticket Amsterdam-Java heb je voor zo'n €750,-, de prijs is echter wel sterk seizoensafhankelijk. 
Goed om te weten
Beste reistijd: December t/m februari
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Rupiah
Taal: Indonesisch
java.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.