3 op Reis

Istanbul

Nergens anders ter wereld is de combinatie van het authentieke oosten en moderne westen zo goed te proeven als in Istanbul. Met haar zeventien miljoen inwoners, rijke historie, indrukwekkende cultuur en bruisende uitgaansleven is Istanbul zeker weten een wereldstad te noemen. Deze hub weet Azië en Europa met elkaar te verbinden. En dat zorgt voor een interessante mix van culturen en mensen.
Het meest iconische bouwwerk van de stad is misschien wel de Hagia Sophia, oftewel de Aya Sofia. De kathedraal is zo’n 1500 jaar oud en wordt beschouwd als de belangrijkste van het Byzantijnse tijdperk. De Hagia Sophia is 75 meter lang, 70 meter breed en 58 meter hoog. Bekijk vooral het gedetailleerde Virgin Mary-mozaïek boven de hoofdingang. Pal tegenover de Hagia Sophia staat de Blauwe Moskee, oftewel de Sultan Ahmed Mosque. Dit enorme bouwwerk werd in 1616 afgemaakt. Ook hier ga je versteld staan van de gedetailleerde schilderingen en mozaïeken.
Niet alleen de binnenkant, maar ook de omgeving van de bouwwerken zijn op zichzelf de moeite waard om te zien. De Hagia Sofia en Blauwe Moskee worden namelijk verbonden met een groen park. Wandel hier vooral doorheen en geniet van het zicht van de intimiderend grote bouwwerken, in combinatie met fonteinen en grasvelden. Samen met de Hagia Sophia vormt de Blauwe Moskee het historische centrum van Istanbul.
Op loopafstand van de Hagia Sophia en Blauwe Moskee bevindt zich het Basilica Cisterne, een ondergronds waterreservoir. Nou klinkt dat niet meteen aanlokkelijk, dat snappen we. Maar wanneer je via de trap naar beneden loopt, wordt je het tegendeel bewezen. In de Basilica Cisterne waan je je in een Lara Croft-achtige setting. Verwacht een gigantische ondergrondse hal, ondersteund door tientallen majestueuze zuilen die op mystieke wijze worden verlicht.
Jezelf terugtrekken van de drukte in de stad? Vlak voor de kust van Istanbul vind je een oase van rust op de Prinseneilanden. Deze eilandengroep bestaat uit negen eilanden in de Zee van Marmara, op zo’n negentien kilometer voor de kust van Turkije . Ooit werden de eilanden gebruikt als verbanningsoord voor Byzantijnse prinsen, maar tegenwoordig is het de thuisbasis voor rijke inwoners van Istanbul. Het leukste eiland is Büyükada, waar zich vele winkels, restaurantjes en delicatessenzaken bevinden. Huur hier vooral een fiets, maak een wandeling of rijd het eiland rond.
Eten
Istanbul is dé plek voor de Bourgondiër. Zowel de vlees- als visliefhebber is hier in z’n nopjes en vanwege haar prachtige ligging aan het water is hier vis in overvloed. Ook de goedgevulde broodjes vlees zijn er in overdaad. Heerlijke lunchopties zijn 5 kat, Cuppa en Midpoint.
Voor het hoofdgerecht kan je kiezen uit vis in Poseidon, Körfez, Balikçi Sabahattin, Sumahan on the Water en Rumeli Iskele, Vira Vira. Of andere Turkse lekkernijen in Hamdi-restaurant, Paper Moon, Kagi Café, Bebek Kahvesi, Lucca, Sofyali, Çukurcuma Köftesi, Darüzziyafe. Voor toetjes ga je naar Savoy. Overdag een bak thee en koffie dat drink je vooral in Café Mesale, Lale Bahçesi en Sade Kahve. Met een waterpijpje om het af te wisselen.
De inwoners van Istanbul gaan vooral naar de Beymen Brasserie om cocktails te drinken. Hetzelfde geldt voor de hippe beachclub Suada. De meeste Turken beginnen de avond in een meyhane , een wijnhuis. Na een aantal wijntjes in Cicek Pasaji zetten ze de avond voort in Ghetto, Club Peyote, Joke Circus en Club Reina. 
Vervoer
Istanbul heeft twee vliegvelden. Aan de Aziatische kant heb je Sabiha Gökçen Airport en aan de Europese kant Atatürk Airport. Deze laatste ligt het dichtst bij het centrum en heeft daarom onze voorkeur. Van hieruit pak je de Havasbus, die je in het centrum afzet. In de stad zelf kan je het beste een taxi of een dolmus aanhouden. Een dolmus is een grotere versie van een taxi. Wil je van de Aziatische naar de Europese kant of andersom? Neem dan de ferry.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei, juni, september, oktober
Visum: Ja
Inentingen: Nee
Valuta: Turkse Lira
Taal: Turks

Dennis is in Istanbul: de stad die bol staat van cultuur en historie wordt gauw als traditioneel bestempeld. Maar niets is minder waar. Dennis ontmoet een architect die een hippe moskee heeft ontworpen en samen nemen ze daar een kijkje. Hij neemt een duik in de bosbouw en gaat, volgens goed gebruik, de hippe tenten van Istanbul af.
shutterstock_634618265

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.