3 op Reis

Helsinki

Helsinki is de hoofdstad van Finland en ligt helemaal in het zuiden van het land. De stad is voor veel reizigers een bekende naam, maar wordt toch vaak overgeslagen. En dat is onterecht, want de stad heeft een hoop te bieden. In het centrum vind je historische gebouwen en na een metrorit van minder dan een half uur sta je midden in de Finse natuur.
In Helsinki vind je een van de meest bijzondere kerken ter wereld. De Temppeliaukio-kerk is bijna volledig uit een rots gehouwen, waardoor je het gevoel hebt dat je in een enorme grot zit. Over de rots heen is een enorme koperen koepel geplaatst. Die zorgt voor een goede akoestiek, waardoor sprekers luid en duidelijk te horen zijn. Dat maakt de zaal niet alleen perfect voor kerkdiensten, maar ook voor de verschillende concerten die er jaarlijks gegeven worden.
Vanuit de haven van Helsinki is het aan te raden om de ferry naar Suomenlinna te pakken. Dit zijn zes kleine aaneengesloten eilanden die als enorm fort gebouwd zijn. Het fort stamt uit 1747 en was destijds de belangrijkste basis voor strijdkrachten in Finland. Tegenwoordig is het nog steeds indrukwekkend om over de dikke muren van het fort te wandelen. Bovendien staat deze enorme vesting op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Eten
Finland bestaat voor een groot deel uit bos en meren. Het zal je dan ook niet verbazen dat er veel vis en wildvlees terug te vinden is in de Finse keuken. Een typisch gerecht is kalakukko: brood waarin vis verwerkt is. Een leuke plek om te gaan eten zijn de Hietalahden Kauppahalli, oftewel markthalen van Helsinki. Hier vind je verschillende kraampjes die allerlei verschillende Finse specialiteiten verkopen.  
Vervoer
Het centrum van Helsinki is compact. Hierdoor is alles goed te voet te bereiken. Wil je iets verder kijken dan het centrum of gewoon gebruik maken van het openbaar vervoer? Dan is het aan te raden om een Helsinki Card aan te schaffen. Hiermee heb je gratis toegang tot het openbaar vervoer, verschillende musea en het eiland Suomenlinna. Daarnaast krijg je veel korting op restaurants en winkels.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Kraanwater: Drinkbaar
Taal: Fins
helsinki

© Oleksiy Mark / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.