3 op Reis

Helgoland

Het Duitse Helgoland is een piepklein rotseiland in de Noordzee, op zeventig kilometer ten noorden van het vasteland van Duitsland. Vroeger hoorde het bij Denemarken, later bij Groot-Brittannië. Duitsland en Engeland deden toen een ruil. In de plaats voor Zanzibar kreeg Duitsland Helgoland. Meer over de rijke geschiedenis van dit piepkleine eiland weten? Ga dan naar het Helgoland Museum. Of check de video hieronder.

Een vakantie naar Helgoland is zeker de moeite waard als je van geschiedenis, natuur en van dieren houdt. Helgoland is een rotseiland met steile, rode rotswanden en duizenden trekvogels die zich daar in nestelen. Naast Helgoland ligt Helgoland-Düne: een zandeiland dat vooral uit kalksteen, duinen en stranden bestaat. Het eiland heeft veel grijze zeehonden, ook wel kegelrobben genoemd. Tip: als je ze van dichtbij wilt fotograferen, doe dan grijze of blauwe kleren aan!

Helgoland staat bekend om zijn trekvogels die hun rust pakken op het eiland, vooral in de maanden april, mei, september en oktober. Iets heel anders waar Helgoland bekend om staat, is het taxfree shoppen. Maar naast belastingvrij winkelen kun je hier ook goed vogelspotten en wandelen door de mooie natuur. Je kan hier bijvoorbeeld Lange Anna bezoeken, een hoge rotspartij van 47 meter hoog. Je kan de rots helaas niet beklimmen, maar mooi is 'ie wel. Goed voor op de foto dus! 
Eten
Op Helgoland eet je lekkere verse vis en kreeft. Bijvoorbeeld bij Hotel Restaurant Atoll Ocean Resort, een van de beste restaurant van het eiland. Daar hebben ze hele lekkere verse zeekreeft en Holgolander Knieper: een bord vol met scharen van een kreeft. Lekkere garnalen eet je in restaurant Helgolandia. Liever iets heel anders, zoals biefstuk met wilde rijst? Bezoek dan Atlantis Restaurant, een klein restaurant midden in het dorp.
Vervoer
Helgoland is maar 1,7 vierkante kilometer, heel klein dus. Het eiland is voor een deel autovrij, maar alles is wel te voet bereikbaar. Helgoland bereik je het beste met de veerboot, vanaf een aantal havens zoals Wilhelmshaven en Bremerhaven. Word je snel zeeziek? Dan heb je geluk! Er gaat ook een vliegtuig naar het vliegveld van Helgoland-Düne. Helgoland en Helgoland-Düne zijn met elkaar verbonden zijn door een pont die heel vaak heen en weer gaat. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei, juni, juli, september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Duits
helgoland.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.