Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis

3 op Reis

Elke zondag om 19:40 uur opnpo3

Voor jouw dagelijkse dosis (duurzame) reisinspiratie.
3 op Reis

Harz

Uitgestrekte bossen, blauwe meren en historische steden. Deze zijn allemaal te vinden in het hoogste en meest noordelijke middelgebergte van Noord-Duitsland: het Harzgebergte. Het hoogste punt is de Brocken met 1142 meter.

In en op de Brockenberg schuilt veel geschiedenis. Vandaag de dag is het een populaire bestemming, maar dertig jaar geleden tijdens de Koude Oorlog was dat een ander verhaal. Het IJzeren Gordijn liep dwars door dit berggebied en voor onbevoegden was het een verboden militair terrein.

Het Harzgebergte is tijdens de nacht van 30 april op 1 mei het decor voor allerlei magische festivals. Twee voorbeelden zijn het Walpurgisnacht Festival en het Beltane Festival. Beide staan in het teken van vuurrituelen, waarbij heksen, goden en magie een belangrijke rol spelen.

Walpurgisnacht en Beltane zijn feesten waarbij de lente en de vruchtbaarheid worden gevierd. Toch is er één verschil: Beltane-bezoekers willen niet met Walpurgisnacht worden geassocieerd. Dit komt omdat ze daar verkleed zijn als heks, terwijl er bij Beltane veelal mensen komen die zich een heks voelen.

Ga je naar Harz om te genieten van de natuur? Ga dan eens kijken bij de Titan-RT: de langste hangbrug ter wereld. Deze brug heeft een lengte van ruim 450 meter en een hoogte van 100 meter. De brug loopt over een groot meer en is middenin de bossen. Een prachtig uitzicht mag daar dan ook zeker niet ontbreken.

Is deze enorme hoogte niks voor jou? Dan is het ook mogelijk om Harz onder de grond te bezoeken, in de mijnen. Veel van de oude mijnen zijn nu gesloten, maar een aantal zijn omgebouwd tot een museum. Zoals de Grube Samson en de Rammelsberg, deze staat zelfs op de Werelderfgoedlijst.

Eten

Wernigerode, een kleine plaats in het Harzgebergte, heeft veel kleine en knusse restaurants. Als je hier bent, ga dan eens wat eten bij Casa Vita. Een restaurant met een uitgebreide mediterrane keuken en met middenin de ruimte een vijver.

In het hoogstgelegen skigebied van Harz, St. Andreasberg, is een historische houten kerk te vinden. Ook wel Zur kleinen Kappele genoemd. Jarenlang heeft deze kerk leeggestaan, maar nu is het omgetoverd tot een charmant restaurant.
Vervoer
In Harz zelf rijden alleen stoomtreinen. Rijdend door een mooi natuurlandschap stopt deze trein langs vier plaatsen in het gebergte, waaronder bij de Brocken.

Harz is goed te bereiken als je met de auto bent. Al is het in de winter wel aan te raden om winterbanden onder je auto te hebben, aangezien je vele scherpe hellingen te wachten staan.

Goed om te weten
Beste reistijd: Gedurende het hele jaar
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Duits
Harz

© Bildagentur Zoonar GmbH / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.