Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Hamburg

Vanwege de gunstige ligging aan de Elbe is Hamburg de grootste havenstad van Duitsland. Jaarlijks komen er duizenden schepen binnen vanuit de hele wereld. De stad kent zelfs Hafengeburtstag: een feestdag waarop de geboorte van de haven wordt gevierd.
Hamburg doet je misschien denken aan Amsterdam. En dat is niet gek. In de binnenstad vind je namelijk flink wat bruggen: maar liefst 2.400. Een wandeling over de bruggen door de Speicherstadt mag je daarom zeker niet overslaan. De Speicherstadt is het grootste aan elkaar grenzende pakhuizencomplex ter wereld. Tot op de dag van vandaag dienen de pakhuizen als opslagplaats voor waardevolle handelsgoederen.
Andere historische gebouwen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels gebombardeerd. Daardoor heeft Hamburg zichzelf opnieuw moeten uitvinden. Tegenwoordig staat de stad vooral bekend als cultuur- en muziekstad. In de wijk St. Pauli treed je in de voetsporen van The Beatles. Een muzikale reis langs alle oorspronkelijke locaties waar de individuen zijn uitgegroeid tot de band die de wereld zou veroveren. De rondleiding brengt je langs Indra, een club waar The Beatles hun eerste optreden heeft gegeven. Gevestigd in de oude bioscoop The Bambi Kino vind je het eerste huis waar de Engelse band bijna drie maanden heeft gewoond. Voel je een echte Beatle door op The Beatles-Platz, aan de Reeperbahn, in een van de silhouetten te kruipen.
Daarnaast kent Hamburg talloze musea en andere culturele hotspots. Zo vind je er de Hamburger Kunsthalle en de Elbphilharmonie, een imposant operagebouw. Ook de grote hoeveelheid indrukwekkende architectuur kenmerkt de stad. Wil je deze van een afstand bewonderen? Wandel of fiets dan door de ondergrondse St. Pauli-Elbtunnel. Deze tunnel verbindt het centrum met de haven van Hamburg. Aan de andere kant van de tunnel wacht je een fraai uitzicht over de skyline van de stad.
Eten
In Duitsland eet je bratwursten. In Hamburg is de lekkerste variant een curryworst. Die eet je bij Imbiss bei Schorsch. Het recept van deze currysaus is bijna net zo geheim als die van Coca Cola en al vanaf 1961 komen hele volksstammen op deze tent af.
Restaurant Vlet en TscheBull zijn de populaire sjieke restaurants van Hamburg. Heb je een kleiner budget, ga dan eens naar Schweinske of Sala Thai. Elke zondagochtend is er een grote vismarkt van 06.00 tot 09.30. De perfecte plek om de nacht te eindigen of je dag te beginnen met een lekker ontbijt.
Schanzenviertel is een hippe wijk met veel toffe cafés en restaurants. Op de Reeperbahn vind je veel leuke kroegen. Liever even bijkomen? Gelegen aan de rivier de Elbe vind je Strand Pauli. Hier is het met een uitzicht over het water goed vertoeven. Zak met de laatste zonnestralen op je gezicht onderuit en geniet van de cocktails en sappige hamburgers.
Vervoer
Hamburg bereik je per auto of per trein. Met de auto rijd je vanaf Nederland in ruim vier uur naar Hamburg toe. De stad zelf kan je verkennen vanuit een rondvaartboot, de welbekende hop-on hop-off bus of te voet. Je tocht voortzetten met een uitzicht over de haven? De metro rijdt in Hamburg deels boven de grond. Oh en: Hamburg is een fietsvriendelijke stad. Maak daar dus zeker gebruik van.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei, juni, juli, september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Duits
hamburg.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.