3 op Reis

Great Ocean Road

Met dank aan: TravelEssence.
In het zuiden van Australië vind je een van de mooiste en bekendste routes ter wereld. Op ongeveer een uur rijden van Melbourne  ligt de B100, beter bekend als de Great Ocean Road. De weg kronkelt langs een ruige kust, mooie stranden en beboste heuvels. Langs de weg liggen kleine kustplaatsen zoals Torquay, Lorne en Port Fairy. Neem de tijd om door de rustige, charmante dorpen te wandelen. De weg leent zich uitstekend voor een mooie roadtrip.
Een bekende stop op de Great Ocean Road is de Twelve Apostles. Dit zijn zeven hoge rotsen die vanuit de zee hoog de lucht rijzen en een iconisch beeld opleveren. Ooit waren het er twaalf, maar vijf rotsen zijn door de woeste zee ingestort. Langs de Great Ocean Road vind je nog allerlei andere hoogtepunten die de moeite waard zijn. Bezoek bijvoorbeeld Loch Ard Gorge, een kleine baai omringd door hoge rotsen. Of stop bij Teddy’s Lookout, een uitzichtpunt waar je schitterend kan zien hoe de weg langs de kust kronkelt. Een bijzondere blik op de zee krijg je bij The Grotto, een natuurlijk gevormd doorkijkpunt. 
De Great Ocean Road is bovendien een geliefde locatie onder surfers. Bij Bells Beach wordt bijvoorbeeld elk jaar Rip Curl Pro gehouden, een grote internationale surfwedstrijd. Als toeschouwer kan je dit spektakel bekijken vanaf een parkeerplaats bovenop een klif. Mocht je tijd over hebben, raden we je aan een bezoek te brengen aan Great Otway National Park. Hier bewonder je hoge watervallen, wandel je door het regenwoud en spot je koala’s. 
Onze belangrijkste tip voor deze bestemming? Neem de tijd. Vaak proberen reizigers de Great Ocean Road in één of twee dagen te zien, maar dat is zonde. Het gebied heeft namelijk veel plekken om te ontdekken en dit kan het beste op je eigen tempo. Als bonustip willen we je meegeven dat je vooral zélf een stuk rijdt. Dat maakt deze ervaring al helemaal onvergetelijk. 
Eten
In de kustplaatsen langs de Great Ocean Road vind je verschillende restaurants en cafés. In Apollo Bay vind je bijvoorbeeld The Great Ocean Road Brewhouse, een gezellige Australische pub. Ga voor de  chicken parma : kipfilet met tomatensaus, kaas en ham. Voor goede koffie en een lekkere lunch kan je terecht bij The Pond Cafe in Lorne. Ook in dorpen als Torquay en Port Campbell vind je verschillende restaurants. 
Hoewel het in de meeste kustplaatsen vrij rustig is, heeft bijna elk dorp wel een gezellige Australische pub. Je kan hier terecht voor een pint en een gezellige avond. Een andere optie is natuurlijk het houden van een  barbie , het Australische woord voor een barbecue. Op verschillende openbare plekken kan je gratis gebruik maken van de elektrische barbecues. Op die manier pik je wat mee van de Australische cultuur. 
Vervoer
De makkelijkste manier om naar de Great Ocean Road te reizen is via Melbourne. Je vliegt vanaf Amsterdam in ongeveer 25 uur met tussenstop naar de Australische stad. Vanaf hier is het nog maar een uur rijden naar het beginpunt in Torquay. 
Je raadt het vast al, maar de beste manier om de Great Ocean Road te ervaren is met de auto. Door zelf een auto te huren kan je je eigen tempo bepalen en stoppen wanneer je wilt. Mocht je weinig tijd hebben, dan is een tour vanuit Melbourne ook een optie. 
Goed om te weten
Beste reistijd: November t/m april
Visum: Ja
Inentingen: Nee
Valuta: Australische dollar
Taal: Engels
Great Ocean Road view

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.