Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Graz

Graz is minder bekend en kleiner dan zijn grotere broer Wenen , maar de stad is net zo Oostenrijks. En niet onbelangrijk: net zo leuk en vooral net zo goed te bereiken met de trein. Graz is namelijk een belangrijk knooppunt in het intercitynetwerk van de Oostenrijkse Spoorwegen. De stad is het beste te omschrijven als een jonge, studentenstad met culturele én historische lading.
Maar welke plekken in Graz mag je nou echt niet missen? Sowieso de rivier de Mur niet. Die zal je ongetwijfeld tegen gaan komen, want de rivier is simpelweg niet te vermijden. De Mur splitst de stad in tweeën. Door ‘m te volgen en af en toe een zijstraat in te duiken, ontdek je de stad als vanzelf.
De meest opvallende plek bij de Mur is de Murinsel: een van de architectonische hoogstanden van de stad. Niet alleen verbindt de Murinsel beide kanten van de stad, maar is het een geliefde verzamelplek. Dit ‘eiland’ is gebouwd in de vorm van een schelp en er zit zelfs een café in. De Murinsel is ooit gebouwd nadat Graz werd uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa.
Ga je dieper het historische stadsgedeelte in, dan bereik je de Hauptplaz: het centrale plein van de stad. Een mooi monumentaal gebouw om te bezichtigen is het Rathaus, het stadhuis van Graz. In combinatie met de andere barokke gebouwen in pastelkleuren levert de Hauptplaz een mooi plaatje om te aanschouwen op. Loop vanuit dit centrale plein vooral de Herrengasse in, de centrale winkelstraat van Graz. 
Een mooi uitzicht op de stad krijgen? Ga dan naar de Schlossberg, waar de Clock Tower prominent aanwezig is. Tip: bezoek het uitzichtpunt vooral met zonsondergang. De Schlossberg kan je op drie manieren bereiken: per trap, per kabelbaan en per lift. Terug naar beneden? Dan komt er een vierde manier bij: per glijbaan! En niet zomaar een, want we hebben het over de hoogste indoor glijbaan ter wereld. Met zo’n veertig seconden glijden (ja, dat is lang) beland je weer beneden.
Een van de meest futuristische gebouwen van de stad is het Kunsthaus, een museum met moderne kunst. De architect van het Kunsthaus wilde de vorm van het museum laten contrasteren met het rode dakenveld van Graz. En we kunnen je vertellen: missie geslaagd. Het Kunsthaus is onderdeel van het museumcomplex Joanneumsviertel: een drietal musea. Als je niet vies bent van een museumtour, dan behoort tot dit complex op je lijst. 
Heb je meer tijd? Bezoek dan ook Schloss Eggenberg, een kasteel uit de zeventiende eeuw en het belangrijkste barokke kasteel van de Oostenrijkse deelstaat Stiermarken. Het kasteel wordt omgeven door een groot park, dus je kan er een mooi wandeluur aan toevoegen. Goed om te weten: bij dit kasteel ga je relatief weinig andere reizigers tegenkomen.
Eten & Drinken
Ontbijt scoren of gewoon een lekker koffietje doen? Bezoek dan Ducks Coffee Shop. Verder is een Tribeka – met vier verschillende filialen – een goede optie. Tribeka staat voor Trink Besseren Kaffee, dus daar gaan we geen extra woorden aan vuil maken. Voor een lekkere lunch duik je Der Steirer in, waar Oostenrijkse cuisine op de menukaart staat. En in de avond goede burgers eten? Dan ga je naar het geliefde Freigeist.
Aangezien het in Graz bruist van de studenten is er in de late uren genoeg te beleven. Voor een gezellig avondje drinken, bezoek je Glöckl Bräu. En bij Three Monkeys – gelegen in het universiteitskwartier – is het altijd wel gezellig. Een avondje drinken liever combineren met een uitzicht over de stad? Dan bezoek je de Skybar. In de nachtelijke uren kan je als liefhebber van elektronische muziek terecht bij de Postgarage. Verder is poppodium ppc – project pop culture – met zijn driehonderd evenementen per jaar iets om in de gaten houden.
Vervoer
In de video hieronder reist Geraldine per trein naar Graz, als start van een lange treinreis door Europa. Van plan om hetzelfde te doen? Reken er dan op dat deze treinrit in totaal zo’n achttien tot twintig uur duurt. Reis je per vliegtuig? Houd dan rekening met een vluchtduur van één uur en veertig minuten bij een directe vlucht. Vanuit het vliegveld kan je Graz in twintig minuten bereiken.  
De meeste bezienswaardigheden in Graz zijn te voet te bereiken. Voor grotere afstanden neem je de bus of de tram. Onze tip: huur een fiets (of mountainbike voor ruiger terrein in de omgeving) en bezoek meer plekken in korte tijd.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Duits
Met dank aan het Oostenrijks Toeristenbureau.
graz oostenrijk

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.