3 op Reis

Grampians

Spectaculaire uitzichten, grillige rotsformaties en hoge bergen bedekt door talloze bomen. Dat is wat je kan verwachten bij een bezoek aan dit park. Grampians National Park is een natuurgebied in de Australische staat Victoria en ligt op ruim drie uur rijden van Melbourne . Het park heeft alle ingrediënten om natuurliefhebbers tevreden te houden. Je kan wandelingen maken van verschillende niveaus, mountainbiken, abseilen, klimmen, kanoën en vissen. En dat allemaal tussen de bergachtige bossen die kenmerkend zijn voor de Grampians. 
De MacKenzie Waterfalls mag je tijdens je bezoek aan de Grampians eigenlijk niet missen. Deze watervallen zijn misschien wel de mooiste van heel Victoria en het hele jaar stort hier water naar beneden. Verspreid over het park vind je verschillende uitkijkpunten zoals de Balconies Lookout, Boroka Lookout en Pinnacle Lookout. Vanaf hier heb je panoramische uitzichten over het oeroude landschap. In de Grampians kan je ook verschillende Australische dieren spotten zoals kangoeroes, koala’s en emoes zien. De meeste kans hierop heb je in de buurt van kampeer- en picknickspots, maar ook gewoon langs de weg.
De Grampians wordt ook wel gezien als het hart van de Aboriginal cultuur van Victoria. Maar liefst negentig procent van alle rotskunst in de staat is te vinden in de Grampians. De rotskunst vertelt de verhalen van de Aboriginals over legendes, het ontstaan van de wereld en allerlei andere verhalen. In het culturele centrum  Brambuk  in Hall Gap kom je meer te weten over de Aboriginals en hun cultuur. Hier kan je ook Aboriginal kunst zien, een didgeridoo workshop volgen en een boemerang schilderen. Andere plekken waar je de kunst van de oorspronkelijke bewoners van Australië kan bewonderen zijn verschillende Aboriginal Rock Art Sites. Die vind je verspreid over het nationale park. 
De handigste plek om je bezoek aan de Grampians te beginnen is Halls Gap. Dit is het centrum van het nationale park en hier vind je verschillende winkels en cafés. Bij het bezoekerscentrum kan je informatie halen over wandelroutes, uitkijkpunten en kampeerplekken. Ook zijn hier verschillende hostels en vakantieparken. 
Eten
De Grampians is een uitgestrekt natuurgebied met weinig keuze uit restaurants. De meeste plekken waar je kan eten vind je in Halls Gap. Ga bijvoorbeeld naar Kookaburra Hotel, waar je kwalitatief goed  pubfood  kan eten. Voor Indiaas eten kan je terecht bij Spirit of Punjab en een ijsje haal je bij Coolas Ice Creamery.  Toch is er niets wat een picknick bij een mooi uitzichtpunt kan overtreffen. Haal wat snacks en drankjes bij een supermarkt, neem een kleed mee en zorg voor de juiste timing. Met een beetje geluk kan jij tijdens zonsondergang picknicken.
Vervoer
De makkelijkste manier om de Grampians te bereiken is via Melbourne. Vanaf daar is het maar drie uur rijden naar het natuurgebied. Je kan dit doen door middel van een gehuurde auto of met openbaar vervoer. Dan moet je met de trein en de bus en doe je er ongeveer vier uur over. 
Eenmaal aangekomen is een eigen auto het handigste om alle mooie plekken te bezoeken. Er rijdt namelijk vrijwel geen openbaar vervoer in de Grampians. 
Goed om te weten
Beste reistijd: September t/m november en april/mei
Visum: Ja
Inentingen: Nee
Valuta: Australische dollar
Taal: Engels
Met dank aan: TravelEssence.
Grampians viewpoint

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.