3 op Reis

New Mexico ghost towns

Verspreid door de hele staat New Mexico vind je verschillende verlaten dorpen. Deze zogenaamde ghost towns waren ooit welvarende plaatsen, maar toen de goud- en zilverkoorts verdwenen, vertrokken de bewoners massaal. De dorpen lieten ze pardoes achter. Vandaag de dag vind je in New Mexico nog zo’n vierduizend ghost towns.
Een van de bekenste ghost towns is Chloride. Rond 1880 was dit nog een levendige mijnstad, maar toen de zilverpaniek in 1893 toesloeg, vertrok bijna de gehele bevolking. Er zijn vandaag nog ongeveer twintig mensen die Chloride hun thuis noemen. In de stad staan nog 27 gebouwen die stammen uit de negentiende eeuw. Het leuke aan Chloride is dat je daarin kan overnachten. In de stad waan je je dan bijna terug in de negentiende eeuw. Al ontbreekt de levendigheid die er destijds was natuurlijk.
Een andere goed bewaarde stad is Shakespeare. De stad ligt in het Zuiden van New Mexico waar het het hele jaar door enorm heet en droog is. De extreme temperaturen en het gortdroge klimaat hadden afschrikwekkend moeten werken. Maar door geruchten dat er diamanten te vinden waren, trokken toch mensen richting de stad. De edelstenen werden helaas nooit gevonden en dus liep het dorp snel weer leeg. De oude gebouwen zijn goed bewaard gebleven omdat het dorp particulier bezit is en goed wordt onderhouden. In het dorp worden dagelijks meerdere rondleidingen gegeven.  
Op de tweede zaterdag van september mag je het dorp Pie Town niet missen. Dan vindt daar namelijk het jaarlijkse Pie Town Festival plaats. Het dorp heeft zijn naam te danken aan een oude bakkerij die gespecialiseerd was in het maken van gedroogde appeltaart. Deze bakkerij wordt op het festival ieder jaar geëerd. Zo zijn er onder meer bakwedstrijden en een taart-eetwedstrijd. Aan het eind van het festival wordt de Pie Queen van dat jaar gekozen.
Eten
In New Mexico zijn maïs en bonen het basisvoedsel voor de inwoners. Maar de traditionele tortilla’s mogen natuurlijk niet ontbreken. Een ander typisch gerecht uit New Mexico is de carne adovada: varkensvlees gemarineerd in hete pepers en geserveerd met tortilla’s. Tussen de verschillende ghost towns in vind je verschillende plaatsen waar je dit kan eten. In de ghost towns zelf is helaas weinig plek om lekker uit eten te gaan.
Vervoer
New Mexico wordt gekenmerkt door lange rechte wegen die tot aan de horizon rijken. Het is aan te raden om in een van de grote steden in de buurt een auto te huren. Zo kan je zelf bepalen waar je heen gaat en kan je eenvoudig langs verschillende ghost towns rijden. Openbaar vervoer is er in het gebied weinig. Kies je daar toch voor? Houd dan rekening met lange busritten.
Goed om te weten
Beste reistijd: April tot en met oktober
Visum: Ja
Inentingen: Nee
Valuta: Dollar
Kraanwater: Drinkbaar
Taal: Engels
ghosttowns

© Jeff Schultes / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.