3 op Reis

Faial

Faial is een van de eilanden van de Azoren. De bekendste stad is Horta. De haven van deze stad dient als tussenstop voor zeilers die van Europa naar de Verenigde Staten zeilen. De tekeningen in de haven vertellen een bijzonder verhaal. Het is namelijk traditie voor zeilers om die achter te laten. Dit brengt geluk voor een veilige oversteek. Evi vertelt je hier meer over in het filmpje hieronder.
Het eiland ontdekken kan heel goed zelfstandig, maar met een gids het eiland overgaan is ook leuk. Neem Horta als beginpunt en rij met de klok mee langs de kustlijn. Bij het plaatsje Praia Do Norte heb je prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan. Vervolgens check je Ponta dos Capelinhos. Dit is een stukje van Faial dat tot zo’n 60 jaar geleden nog niet bestond. Dit klinkt heel gek, maar na een vulkaanuitbarsting van de Vulcão dos Capelinhos rond 1957 is er ongeveer 2,5 vierkante kilometer land bijgekomen. Tweederde hiervan is overigens alweer weggeslagen door de krachtige branding, maar Ponta dos Capelinhos bestaat nog. Hier is ook een belangrijke toeristische trekpleister te vinden. De gehavende vuurtoren van voor de uitbarsting, is het enige wat nog overeind stond na de uitbarsting. Ook de vulkaan Caldeira is een must-see met een diameter van 2 kilometer en 400 meter diepte.
Je kan Faial niet verlaten zonder een bezoek aan het eiland Pico, dat erg dicht bij Faial ligt. Het mooie eiland hangt aan elkaar van wijngaarden, uitgestrekte weilanden en van lavasteen gebouwde huizen en muren. Toch is er nog een betere reden voor een trip naar dit eiland: het spotten van walvissen. Van oorsprong was dit de thuisbasis voor vele walvisjagers. Sinds deze jacht verboden is, biedt het een perfecte plek om ze op een verantwoorde manier te spotten.
Eten
Faial kent heerlijke traditionele gerechten. Proef bijvoorbeeld torresmos de vinha-de-alhos:  spareribs met een knoflook-, wijn- en pepersaus. Ook lekker is carne de molha , rundvleesstoof met aardappelen. Een andere lekkernij is filetes de molho ferrado, visfilet in een zware maar heerlijke saus.
Peter Cafe Sport is het beroemdste café van Faial en ligt in Horta. Dit is de ideale plek voor zeilers om samen te komen en staat bekend om het goede eten. Je eet er bijvoorbeeld vis kebab, gegrilde Atlantische wrakbaars en lokale kaas met een goed glas Portugese wijn!
Een stukje paradijs vind je bij Restaurante O Esconderijo in Cedros. Casa Teahouse & Bar is een stukje omlopen, maar dat is het meer dan waard. Je zit hier namelijk in een heerlijk ontspannen sfeer en kan je genieten van prima eten.
Vervoer
Een vlucht naar Horta gaat vrijwel altijd via Lissabon. Op het eiland zelf kan je heel goed wandelen, maar om het hele eiland te ontdekken kan je ook een auto huren. Actieve avonturiers kunnen ook een mountainbike huren. Verder rijden er bussen en taxi's. Ga je eiland-hoppen en kom je van een ander eiland van de Azoren? Dan kan je de ferry nemen of vliegen met SATA. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei, juni, september, oktober
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Portugees
faial.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.