Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis
3 op Reis

Elke zondag om 19:45 uur op NPO 3.npo3

Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
3 op Reis

Dulan

Waar de westkust van Taiwan volgebouwd is met industrie en drukke steden, vind je aan de oostkust rustige dorpen en veel strand. Bij het dorp Dulan vind je bijvoorbeeld uitgestrekte zwarte zandstranden en golven die perfect zijn om op te surfen. Het dorp trekt daarom steeds meer surfers. De hoge bergen op de achtergrond doen je haast denken dat je je op Hawaii bevindt, maar dan zonder alle drukte.
Dat Dulan een steeds populairdere surfspot aan het worden is, is duidelijk te zien. Waar je in de jaren tachtig nog een enkeling zag surfen, zie je nu tientallen mensen met surfboards in de weer. De hoogte van de golven verschilt sterk op verschillende plekken op het strand. Daarom kunnen surfers van elk niveau in Dulan terecht. Je hoeft een lokale bewoner enkel te vragen voor je heen moet en je kan zo de zee in.
In Dulan kan je overnachten in meerdere backpackershostels. Leuk aan deze plekken is dat ze vaak gerund worden door leden van de inheemse Bunun-stam. Deze stam staat bekend om hun vocale muziek. Daarom zijn gezellige avonden rond het kampvuur onder het genot van typisch Taiwanees gezang gegarandeerd.
Mocht je even genoeg hebben van het surfen dan is het een aanrader om de Caihong-waterval te bezoeken. De hike naar de waterval toe duurt ruim een uur, maar dat is de moeite meer dan waard. Vertaald naar het Nederlands betekend Caihong ‘regenboog’ en de waterval doet zijn naam eer aan. De groene kleuren van de natuur weerspiegelen mooi in het water, waardoor het een kleurrijk schouwspel wordt.
Eten
In Dulan vind je verschillende restaurants waar je lokale specialiteiten kan proberen. Het is leuk om de zijstraten van het dorp te gaan verkennen. Daar wordt door leden van lokale stammen eten op lokale wijze voor je bereid. Een goede plek om dit te proberen is het Chan Ji Baozi restaurant. Het voornaamste wat je hier kan verwachten zijn pittige noedels. Deze worden vaak aangescherpt met een glaasje rijstwijn. Die wijn wordt ook naast het eten gedronken.
Vervoer
Dulan is te bereiken vanuit het nabijgelegen Hualien. Vanuit die stad vertrekken dagelijks bussen naar het surfdorp. Hualien is vanuit de grotere steden te bereiken per trein. Het Taiwanese treinnetwerk is uitstekend geregeld. Vrijwel alle treinen rijden op tijd en komen op tijd aan op bestemming.
Goed om te weten
Beste reistijd: November t/m december
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Taiwanese Dollar
Kraanwater: Niet drinkbaar
Taal: Mandarijn
dulan

© Helen Rose Gabriel / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.