3 op Reis

Duinkerke

Duinkerke of in het Frans ook wel Dunkerque is een badplaats met lange uitgestrekte stranden. Een heerlijke plek om even uit te waaien, bij te komen en te genieten van het moment. Het is er nu erg rustig en vreedzaam, maar in 1940 was dat een heel ander verhaal.

Duizenden geallieerde soldaten werden door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog omsingeld in Duinkerke. Het was erop of eronder en hierdoor ontstond het noodplan Operatie Dynamo, de grootste militaire evacuatie in de oorlogsgeschiedenis. Honderden schepen meerden aan in de haven van Duinkerke en brachten de geallieerden naar Engeland.

Maar niet iedereen kwam veilig aan, zoals het schip de Crested Eagle. Ze werden geraakt door een bom van de Duitsers waardoor de bemanning deze operatie niet overleefde. Het schip bleef achter aan de Duinkerkse kust. Nu komt het schip twee keer per dag, wanneer het eb is, tevoorschijn uit de Noordzee.

Duinkerke heeft de op twee na grootste haven van Frankrijk. Wil je hier meer over te weten komen? Bezoek dan het havenmuseum waar je van alles leert over de geschiedenis van deze haven. Tevens zijn er drie schepen te bewonderen in het water naast het museum. Zoals de Duchesse Anne, het grootste zeilschip van Frankrijk.

Naast een oude hangar op de Duinkerkse scheepswerf, hebben architecten een transparante tweede versie nagebouwd. Hierin is het Regionale Fonds voor Hedendaagse Kunst, FRAC, gevestigd. Er is een grote collectie te vinden met kunstwerken uit de afgelopen dertig jaar.

Elk jaar tussen eind januari en begin maart is het carnaval in Duinkerke. Tienduizenden bezoekers, ieder uitgedost in kleurrijke kleding, paraderen door de straten en zorgen voor een uitgelaten sfeer. Het feestelijke hoogtepunt van dit spektakel is het haringwerpen. Op een van tevoren uitgekozen dag, gooit de burgemeester om klokslag vier uur honderden haringen vanaf het balkon van het stadhuis naar beneden.

Eten

De toeristenboot met de naam Princess Elizabeth voer tijdens Operatie Dynamo vier keer de Noordzee over om de geallieerden te redden. Maar tegenwoordig is de boot omgetoverd tot een drijvend restaurant inclusief cocktailbar, terras en theesalon.

Wat je niet moet missen als je in Duinkerke bent zijn de moules-frites, oftewel patat met mosselen. Aan het uitgestrekte strand van Duinkerke zijn veel lokale restaurants te vinden die dit gerecht met alle liefde serveren.

Vervoer

Stap in je auto en arriveer na ongeveer 3,5 uur in de havenstad Duinkerke. Heb je geen auto? Dan ben je net zo lang bezig met de trein en dat is ook nog eens beter voor het milieu. Eenmaal aangekomen in Duinkerke zijn er verschillende busverbindingen die je naar je volgende locatie brengen.

Goed om te weten
Beste reistijd: Juni tot en met september
Visum: nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Frans
shutterstock_1388572043

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.