3 op Reis

Drenthe

Nederland is een van de dichtstbevolkte landen van Europa. Maar in de dunst bevolkte provincie van ons land merk je daar weinig van: Drenthe. Met haar hunebedden en oudste bos van het land, kunnen Drenthe met trots onze ‘oerprovincie’ noemen. Wil je in Nederland ergens nog de wildernis induiken, dan doe je dat hier.
Drenthe heeft drie officiële nationale parken: Dwingelderveld, Drents-Friese Wold en de Drentsche Aa. Wij gingen langs bij de Drentsche Aa, maar de andere parken zijn ook zeker de moeite waard. En bij nationale parken alleen blijft het niet. Verder vind je er nog natuurgebieden als  De Hondsrug, het Bargerveen, de Onlanden, het Balloërveld en Fochteloërveen; Drenthe stroomt over van natuur.
Als je die rust en stilte wel mooi vindt, maar stiekem ook naar actie lonkt, hebben wij de perfecte oplossing voor je. Ga met een herder mee om schapen te hoeden. Er zijn verschillende herders in Drenthe waarbij je een dag mag meehelpen. Naast schapen heeft Nationaal Park Drentsche Aa ook een paradepaardje: een 28 kilometer lange beek. 
Overnachten doe je natuurlijk middenin het bos. Er zijn verschillende hutjes op de heide of  cabiners te boeken in the middle of nowhere . Maurice ging echt helemaal terug naar het oergevoel en koos voor een huisje waar hij zelf het water voor de douche omhoog moest pompen en onderweg kruiden plukte voor zijn avondmaal. 
Als het lekker weer is zoek je verkoeling in een van de vele zwemplassen in de buurt, zoals bijvoorbeeld speelvijver 't Loomeer, de Rietplas en het Zuidlaardermeer. Voor kinderen - of het kind in jezelf natuurlijk - zijn de Drentse klimparken en belevingsparken ook heel leuk. Daar kruip je door de modder of klim je juist hoog in de bomen.
Uiteraard ga je even langs de hunebedden en het bijbehorende museum. Of naar de andere musea; wij raden het Heksenmuseum, het Gevangenismuseum en Beeldenpark de Havixhorst aan. Het echte oergevoel vind je in de openluchtmusea Ellert en Brammert, Orvelte en Veendorp. Daar kan je wandelen door dorpen met plaggenhutten, kruidenierswinkels en stoomtreinen zoals die vroeger bestonden. Ook interessant en erg dicht in de buurt: het herinneringscentrum van concentratiekamp Westerbork met daarnaast de grootste radiotelescopen van Europa. 
Als je na zo'n teruggetrokken moment voor jezelf toch weer wat reuring wil, dan zit je na een klein half uur rijden alweer in de Drentse hoofdstad Assen. Dat had je niet gedacht, he? Op zo'n kleine afstand van de grote stad, voel je je toch even Tarzan of Jane uit de jungle. 
Eten & Drinken
Een kleine picknick zal in de Drentsche Aa of een ander natuurgebied niet misstaan, maar vergeet niet al je afval weer mee te nemen. En kijk van tevoren altijd even wat de regels zijn binnen het park wat betreft consumpties. Toch liever aan een tafel aanschuiven in plaats van op een kleed zitten? Restaurant de Drentse Aa heeft een groot terras met een mooi uitzicht op het groen.
Rondom de Drentsche Aa zijn ook een aantal knusse restaurants te vinden. Bijvoorbeeld Restaurant De Ar Westerbork. Het menu is Hollands, klassiek en simpel - denk: spareribs, schnitzel en bruine bonen. Maar de sfeer is er bijzonder; de oude boerderij is namelijk ingericht als een museum met allerlei spullen uit vroegere tijden. Van bedstee tot authentieke prullaria; je kijkt je ogen uit. Je ontkomt er niet aan in Drenthe... Eetcafé de Eikenhorst is nog zo'n gezellige, oude boerderij met terras voor de simpele hap.
Voor de gevarieerdere en modernere eetgelegenheden zal je naar Assen moeten rijden. Gelukkig ligt de Drentsche hoofdstad maar een klein half uur verderop. 
Vervoer
Het voordeel aan een trip binnen eigen land is natuurlijk dat je niet zo ver hoeft te reizen. Lekker relaxed voor jou en ook nog eens beter voor het milieu. Wij raden je aan zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te reizen binnen Nederland. Of, waar dat kan, gewoon lekker de fiets te pakken natuurlijk.
Goed om te weten
Beste reistijd: mei t/m september, alhoewel de herfstkleuren het bos ook prachtig maken.
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Nederlands
Met dank aan Staatsbosbeheer Drentsche Aa.
shutterstock_1309349878

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.