Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis
3 op Reis

Elke zondag om 19:45 uur op NPO 3.npo3

Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
3 op Reis

Dolomieten

Op zoek naar een fantastische wintersportplek? Zoek niet verder. Ga naar Zuid-Tirol in Italië, naar de Dolomieten. Hier vind je de perfecte mix van de Italiaanse en Oostenrijkse culturen. Je bent dus in Italië. Toch kan je beter Grüß Gott dan bonjorno zeggen. Dat doen zij ook.
Een paar jaar geleden werd het bevroren lichaam gevonden van een man. Wat bleek? Hij komt uit 33 vóór Christus. Deze ijsmummie kreeg de naam Ötzi. En jij kan ‘m zien in het archeologisch museum van Bolzano. Of je gaat voor wat meer spanning en sensatie. Dan moet je zeker gaan paragliden. Zo'n sessie duurt ten minste 25 minuten voordat je weer met je voeten in de sneeuw van ’t dal staat.
In dit super skigebied vind je trouwens meer dan twaalfhonderd kilometer aan pistes en de bergtoppen reiken tot zo’n 2758 meter hoogte. Om de sneeuw hoef je je hier trouwens absoluut geen zorgen te maken. De gouden wintersporttip: vanuit San Cassiano kan je al voor de liften open zijn de berg op. Dat kost je zo’n twintig euro inclusief een ontbijt. En dat ontbijt eet je boven met een adembenemend uitzicht. En als kers op deze fantastische wintersporttaart zet jij de eerste sporen in de vers geprepareerde sneeuw.
Eten
In de Alpen vind je vooral stevig eten. Dat kan je natuurlijk goed gebruiken als je de hele dag gaat skiën of boarden. Maar Zuid–Tirol staat bekend om haar veel betere eten met Italiaanse invloeden. Op Rif Lagazuoi vind je een hutje. Het is een flinke, maar een schitterende tocht om daar te komen. Maar het eten en de wijnkaart zijn het meer dan waard. En in het restaurant bovenaan de lift van Piz Sella eet je goedkoop een heerlijk verse pizza.
Zuid-Tirol telt veertien restaurants met een Michelinster. En je vindt er een paar in het dal van Alta Badia. In de Michelin-restaurants kan je uiteraard uitzonderlijk goed eten. Zo scoor je een bloemensalade van Chef-kok Franz Mulser. En de beste vis eet je bij Comici. En grappa van Jimmy Hut vind je op de Sella Ronda.  
Vervoer
Op een hele ontspannen en mooie manier naar de Dolomieten? Pak de trein. Heb je een auto? Dan kan je er ook prima zelf heen rijden. En als je daar bent? Wandelen, skiën, sleeën, paragliden, langlaufen… Noem ’t maar op!
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei, juni, september, oktober
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Italiaans
dolomieten.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.