Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Den Bosch

Met dank aan VisitBrabant.
Het historisch stadscentrum van ‘s-Hertogenbosch, oftewel Den Bosch, is een van de oudste en meest complete van Nederland. Den Bosch wordt doorkruist door twee rivieren: de Dommel en de Binnendieze. Hierdoor is de omgeving goed te verkennen vanaf het water.
Daarnaast won Den Bosch maar liefst vier keer de prijs voor meest gastvrije stad van Nederland. De stad blonk met name uit in de categorieën vriendelijkheid, veiligheid en met ruim 450 cafés en restaurants heel veel mogelijkheden voor gezelligheid. Maar ook buiten de bourgondische binnenstad is Den Bosch rijk aan creatieve broedplaatsen en culturele plekken.
Eén van die broedplaatsen is Minitopia. Twee jaar geleden was dit een vuilstortlocatie, maar vandaag de dag is de milieustraat opengesteld om je eigen duurzame woonwens te realiseren. Op Minitopia kan je een rondleiding volgen die start bij de Weegbrug, op zondag opent het koffietentje haar deuren en kan je in het weeghuisje vertoeven met een kop koffie of thee. Tijdens een wandeling door Minitopia kom je langs unieke huizen met ieder zijn eigen verhaal. De Sterrenwacht heeft een transparant dak waardoor je ‘s nachts naar de sterrenhemel kan kijken. De Stalen Wildernis is opgebouwd uit gebruikte containers en A House In One Month is, je raadt het al, in één maand gebouwd.
Met designstad Eindhoven in de buurt, kan Den Bosch niet achterblijven. Het voormalige fabrieksterrein van Mengvoederfabriek De Heus is gemoderniseerd tot het nieuwe culturele centrum de Tramkade. In een omgeving vol opmerkelijke opslagplaatsen en industriële gebouwen vind je de Kraaihallen. Hier worden regelmatig evenementen georganiseerd. Op het oude fabrieksterrein vind je diverse dans- en muziekscholen, zoals de jazzwerkplaats en dansstudio Cypher HQ. Kan je beter zingen dan dansen? Ga dan langs bij Barkade, hier kan je jezelf vermaken met karaokehokjes en arcadekasten. Met de elektrische scooters kan je door het buitengebied van Den Bosch touren. Met uitzicht op de Tramkade, kan je bij de Bossche Kraan overnachten in een voormalige havenkraan. Kijk je liever uit over de oude binnenstad? Vanuit de stuurhut kan je de kraan draaien en zelf je uitzicht bepalen.
Heb je de creatieve broedplaatsen gezien en behoefte aan natuur? Op twintig minuten rijden van ‘s-Hertogenbosch ligt een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa: de Loonse en Drunense Duinen. Een natuurgebied dat ook wel de Sahara van Brabant wordt genoemd. Je kan de duinen het beste te paard ontdekken. Tijd om de hoeven even te laten rusten en je dorst te lessen? Rondom de Loonse en Drunense Duinen vind je paardencafés; kroegen waar plek is om je paarden te stallen. Ook zijn er verschillende wandel- en fietsroutes die je langs de lokale boeren, tuinders en winkeliers brengen.
Eten
Op de Tramkade vind je een scala aan cafés en restaurants. In het WerkWarenHuis vestigt zich Pop-Up restaurant van Aken. Je bevindt je in een roze fabriek waar je, op de meubels van Piet Hein Eek, kan genieten van Aziatisch geïnspireerd streetfood.
Voor een onvergetelijke ervaring in een van de laatste stukjes rauw ‘s-Hertogenbosch ben je bij Da Silva aan het juiste adres. Drink een kop koffie in de espressobar, vertoef vanaf de Vide met een uniek uitzicht op de Dieze of waan je in een oase van rust op het terras. In de oude Mengfabriek proef je bij Da Silva moderne gerechten die geïnspireerd zijn door de traditionele Portugese keuken.
Vervoer
Vanaf Utrecht Centraal ben je met een half uur in het centrum van Den Bosch. Ontdek de binnenstad te voet, vanaf het water of op de fiets. Rechtstreeks door naar de Tramkade? Na een wandeling van tien minuten vanaf het Centraal Station kom je aan op het voormalige fabrieksterrein. Je kan natuurlijk ook een fiets huren, dan fiets je in drie minuten naar de Tramkade.
Goed om te weten
Beste reistijd: Gedurende het hele jaar
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Nederlands
Den Bosch

© Hollandfoto.net / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.