3 op Reis

De Karpaten

Helemaal in het zuidwesten van Oekraïne vind je de Karpaten. Dit hooggebergte strekt zich uit over ruim vijftienhonderd kilometer en bevindt zich in maar liefst vijf landen. Qua hoogte zijn de Karpaten een stuk minder indrukwekkend dan bijvoorbeeld de Alpen of de Pyreneeën. De hoogste top ligt op iets meer dan tweeduizend meter, maar dat maakt de natuur er niet minder op.

De Oekraïense Karpaten worden ook wel de Woudkarpaten genoemd. Omdat het een relatief laag hooggebergte is, zijn de bergen bijna overal bebost. Je zal echt naar de hoogste toppen van het gebied moeten klimmen om boven de boomgrens uit te komen. De bossen zijn ongerept en oeroud. Daarnaast zijn ze als een van de laatste plekken in Europa de thuisbasis van beren, wolven en lynxen.

Hoewel de Oekraïense Karpaten redelijk onbekend zijn bij westerse reizigers, is er genoeg te doen. Het gebied ontvangt namelijk veel lokale en Russische bezoekers. De infrastructuur is hier wel op ingericht, dus mocht je geen Oekraïens of Russisch spreken dan kan het soms even zoeken zijn. Het kan handig zijn om met een Engelssprekende gids op pad te gaan.

Het is een aanrader om de hoogste berg van het gebied te beklimmen. De Hoverla heeft een top van 2060 meter en is op verschillende manieren te bereiken. Nadat je in het basiskamp nog wat laatste eten en drinken hebt kunnen inslaan, lopen er verschillende routes naar de top van de berg. De moeilijkheid van een route zit ‘m vooral in het stijgingspercentage. Let dus niet te veel op de afstand. Een route van vijf kilometer kan veel makkelijker zijn dan eentje van drie kilometer. De wandeling naar de top wordt in ieder geval beloond met een prachtig uitzicht over het gebergte. Let wel op dat je de wandeling niet op een bewolkte dag doet, want dan ligt de top nog wel eens volledig in de mist.

Eten

In de verschillende dorpen in het gebergte zijn genoeg restaurants en cafés te vinden om wat lekkers te eten of te drinken. De restaurants en de menukaart zijn voornamelijk volks ingericht. Je zal vaak kunnen genieten van lokale pirogi (gevulde dumplings) of pechenya (gegrild varkensvlees). Als vegetariër heb je het wat moeilijker, want in het gebied worden voornamelijk vleesgerechten gegeten.

Vervoer

De Oekraïense Karpaten zijn het best te bereiken vanuit Lviv. Met een paar uur rijden loop je zo het gebergte in. Het is aan te raden om een auto te huren. Op die manier kan je jezelf het makkelijkst verplaatsen door het gebied. Vanuit de grotere steden worden ook verschillende taxiritten of tours aangeboden. Als je hiermee het gebied in trekt is het aan te raden om genoeg contant geld mee te nemen. Pinautomaten zijn in het gebied namelijk nauwelijks te vinden.

Goed om te weten

Beste reistijd: Mei, juni, september
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Grivna
Taal: Oekraïens

karpaten

© IMG Stock Studio / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.