3 op Reis

De bergen van Lesotho

Midden in Zuid-Afrika vind je de ministaat Lesotho. Het land ligt volledig boven de veertienhonderd meter hoogte en is daarmee het hoogstgelegen land ter wereld. De inwoners van Lesotho, de Basotho, zijn daar maar wat trots op de bergen en noemen hun land ‘the kingdom in the sky’.

Het is een aanrader om Lesotho binnen te rijden via de Sani Pas. Deze pas is onverhard en loopt in vele haarspeldbochten dwars door de Zuid-Afrikaanse Drakensbergen naar de top van de pas. Op bijna 2900 meter hoogte laat je hier een stempel in je paspoort zetten en kan je Lesotho in. Vergeet voor je het land betreedt niet even te stoppen bij de Sani Mountain Lodge. Dit is de hoogste pub van zuidelijk Afrika en een goede plek om met wat drinken te bekomen van de rit naar boven. Vanuit de pub heb je namelijk prachtig uitzicht over de bergen van Lesotho.

Eenmaal in Lesotho ga je voor je gevoel honderd jaar terug in de tijd. De bewoners zijn van oudsher nomadische herders die gekleed gaan in kleurige gewaden en strohoeden. Herders zijn nodig in de veehouderij want in tegenstelling tot Zuid-Afrika is Lesotho ontsnapt aan de apartheid. Daarom wordt het land gekenmerkt door uitgestrekte weiden zonder hekken. De herders verzorgen hun dieren op deze weiden, maar moeten ze goed in de gaten houden anders kunnen de dieren er vandoor gaan.

De meeste herders vind je in het Sehlabathebe National Park. In het verleden trokken de herders hierheen met hun kuddes en bouwden kleine stenen hutjes op de wei. De natuur in het park is ruig en na wat klimmen vind je in de bergen vele watervallen. De herders trokken vroeger altijd te paard door dit gebied. Het is een aanrader om dit zelf ook eens te doen. Gidsen kunnen je te paard rondleiden door het hele park. Doe dit nooit alleen, want de natuur is ongerept en je kan makkelijk verdwalen.

Eten

In de bergen van Lesotho vind je nauwelijks voorzieningen om iets te eten of te drinken. Op het platteland heeft bijna elk huis een open haard. Deze gebruiken de Basotho om traditionele maïspap te maken. De pap wordt meestal gemaakt met groenten uit eigen tuin. Dieren zijn veel waard in Lesotho en daarom worden ze niet snel geslacht. Het roosteren van vlees gebeurt alleen bij feestelijke gelegenheden. Op een goede biefstuk hoef je dus niet te rekenen.

Vervoer

Openbaar vervoer is er in de bergen van Lesotho niet. Het is hier nog volledig normaal om afstanden te paard af te leggen. De kans is groot dat je tijdens een bezoek aan de bergen een aantal keer op een paard of pony terecht komt. Tussen de dorpen rijden af en toe wel minibusjes, maar erg onregelmatig en afgeladen vol. Het paard is waarschijnlijk comfortabeler.

Goed om te weten

Beste reistijd: Oktober/november & maart/april

Visum: Alleen voor langer dan twee weken

Inentingen: Ja

Valuta: Rand/Loti

Taal: Engels/Zuid-Sotho
Lesotho

© mbrand85 / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.