Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Cuzco

Cuzco is één van de hoogstgelegen steden ter wereld. Bovendien is de stad het start- en eindpunt van de Incatrail, die van het Andesgebergte naar Machu Picchu loopt. Backpackers die de Incatrail doen, slapen meestal een nacht in Cuzco om aan de hoogte en de ijle lucht te wennen. Dat is flink nodig, want je lichaam heeft op deze hoogte moeite om zuurstof binnen te krijgen. Misselijkheid, slapeloosheid en minder eetlust zijn daar bijeffecten van. Hoe je deze hoogteziekte tegengaat? Door veel soep te eten of door op cocabladeren te kauwen. Daar krijg je namelijk een welkome energie-boost van.
Terwijl je lichaam went aan de hoogte, kan je je gelukkig ook goed vermaken. Cuzco is ontzettend mooi en gezellig, vooral bij de kleurrijke San Pedro markt. De markt mag je zeker niet missen als je Cuzco bezoekt. Hier kan je van alles vinden: van heksendrankjes tot koeienneuzen. Ook de wijk San Blas is de moeite waard. Deze wijk kenmerkt zich door smalle straten, kleine winkels en de Qorikanch. Dit was ooit de grootste tempel van het Inca rijk. De bijzondere tempel is duizenden jaren oud en mag je dus zeker niet missen.
Plaza de Armas is het oude gedeelte van de stad en tegelijkertijd het levendige centrum. Hier vind je veel hotels, winkels en restaurants. Daarnaast heb je het hoofdplein Plaza de San Francisco. Beide pleinen zijn de moeite waard om overheen te lopen. Wil je liever iets sportiefs doen? Ga dan raften op de Heilige rivier of in de Heilige vallei. 
Eten
Cuzco zou Cuzco niet zijn, als je er niet lekker zou kunnen eten. In de wijk San Blas vind je leuke cafés en traditionele restaurants. Ook op het oude Plaza de Armas en Plaza de San Francisco vind je typisch Peruaanse restaurantjes.

Wil je iets heel anders en traditioneel Peruaans proberen? Bestel dan cuy asado oftewel geroosterde cavia. Eet smakelijk!
Vervoer
Om in Cuzco te komen, kun je het beste vliegen via Lima. Vanaf Lima duurt de vlucht zo’n anderhalf uur en heb je een prachtig uitzicht over de bergen. Met de bus doe je er ongeveer 20 uur over. Ook een prima optie (met adembenemende uitzichten) als je de tijd hebt.
Goed om te weten
Beste reistijd: April t/m februari
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Peruaanse Sol
Taal: Spaans, Quechua, Aymara
cuzco.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.