Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis
3 op Reis

Elke zondag om 19:45 uur op NPO 3.npo3

Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
3 op Reis

Cuba

Cuba, het land van Fidel en Raul Castro. De gebroeders Castro zijn al sinds de jaren 50 de machthebbers in Cuba. Eerst Fidel en later Raul. Onder de broers werd het land omgevormd tot een communistische staat en grotendeels afgesloten van de rest van de wereld. Het gevolg? Het land is jarenlang stil blijven staan. Hierdoor is Cuba grotendeels authentiek en dus een super toffe bestemming!
Veel reizigers bezoeken de grote en luxueuze resorts, maar het leukste aan Cuba is dat je het echte Cuba nog kunt vinden. In Havana bijvoorbeeld vind je nog toffe plekjes zoals de kapsalon van señor Papito. De winkel is een klein museumpje en ligt in een prachtig straatje in Oud Havana. Het is ook heel vet om 's ochtends een sigarenfabriekje te bezoeken. Pas dan heb je het echte Cuba gezien!
Buiten Havana om zijn ook Viñales en Trinidad steden die je zeker even moet bezoeken. In Vinales wonen alle tabaksboeren en hier komt dan ook de beste tabak van de wereld vandaan. De streek is zo mooi dat Fidel er persoonlijk voor zorgde dat hier een hotel werd gebouwd! Veel van je trip ga je op locatie moeten regelen. Weinig bedrijven hebben namelijk toegang tot internet in Cuba! Helemaal niet erg, want hierdoor laat je veel ruimte over voor vrijheid tijdens je reis. 
Eten
Cuba is een communistisch land en dat heeft ook zo zijn invloed op de restaurants. Deze zijn namelijk allemaal eigendom van de staat. Goedkoper en origineler eet je bij de mensen thuis in zogeheten Paladares . De hoofdingrediënten van een Cubaanse maaltijd zijn rijst, bonen, varkensvlees en kip. Soms zie je ook meer exotische dieren, zoals schildpad, maar deze zijn verboden te eten en een beschermde diersoort bovendien!
Een paar voorbeelden van Paladares zijn Doña Blanguita, La Fontana Habana en La Cocina de Lilliam. Toch kun je het beste een local vragen naar de lekkerste restaurants!
De leukste feestjes in Havana vind je in Callejong de Hamel. in dit kleine artistieke steegje gaat het iedere zondagmiddag tussen 11 en 14 uur helemaal los. Dan worden namelijk de Afrikaanse roots (door de slaven die naar Cuba zijn gebracht ooit) gevierd. In Viñales lopen de clubs 's avonds vol en hoef je eigenlijk alleen het geluid te volgen.
Vervoer
Cuba heeft minstens 10 luchthavens, je zit dus nooit ver van waar je wilt zijn! De vlucht van Amsterdam naar Havana duurt je ongeveer 12 uur.
Goed om te weten
Beste reistijd: November t/m april
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Cubaanse Peso
Taal: Spaans
cuba.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.