Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Cilamitay

Wanneer je de drukte van de grote Taiwanese steden wil ontvluchten, kan je uitwijken naar de natuur. In de hoogste bergen van Oost-Taiwan verschuilt zich Cilamitay, waar de Amis wonen. Deze oorspronkelijke bewoners vormen met driehonderd man een kleine gemeenschap. Omgeven door groen, leven de Amis grotendeels van biologische rijstteelt. De wijde velden worden voorzien van water door kanalen die de bewoners zelf decennia geleden hebben aangelegd en die ze nu nog steeds onderhouden.
Mocht je willen helpen bij het onderhouden van het watersysteem of op een andere manier willen bijdragen aan de authentieke maatschappij van Cilamitay, dan kan je in april, mei en juni een ecologische tour volgen. Hierbij houd je je niet alleen bezig met het water, maar pluk je ook bamboe en help je mee bij het oogsten van rijst. Op deze manier zet Cilamitay kleinschalig toerisme om in vooruitgang van het dorp. Het geld dat wordt verdiend met de tours wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de ouderenzorg en kinderopvang.
Eten
Je zal in Cilamitay vooral thuis eten bij de Amis, waar je traditionele maaltijden kan verwachten. Denk aan gegrilde vis, krab en gamba’s en natuurlijk hun specialiteit: rijst. De krab en gamba’s worden gevangen in de beekjes die onderdeel zijn van Cilamitay’s eigen watersysteem. De vis wordt vers gevangen in de rivier. Is het écht feest? Dan kan je ook slakken op tafel verwachten.
Vervoer
Vanuit de hoofdstad Taipei gaat er een trein naar Fuli Township die hier 3,5 uur over doet. Vanaf het treinstation haalt een gids je op, die je naar Cilamitay brengt.
Goed om te weten
Beste reistijd: April/mei/juni of oktober/november
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Taiwanese dollars
Kraanwater: Niet drinkbaar
Taal: Amis
taiwan cilamitay

© CHC3537 / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.