3 op Reis

Cholula

Aan de rand van de grotere stad Puebla ligt het kleine, historische Cholula. Dit stadje was in de tijd van de Azteken een belangrijke nederzetting in Mexico en bleef dat ook toen het Azteekse Rijk eenmaal ten onder ging. Cholula heeft zich, ondanks het enigszins bloederige verleden, goed weten te herpakken en is nu een sfeervol stadje in Mexico. 
Egypte kan inpakken, want Mexico is namelijk het thuis van de grootste piramide ter wereld! En die ligt in Cholula. De Grote Piramide van Cholula, onder de locals ook wel bekend als Tlachihualtepetl, heeft een wijdte van maar liefst 425 meter. Van boven tot onder is dit antieke bouwwerk ongeveer net zo groot als negen Olympische zwembaden! Maar misschien herken je niet direct een piramide. Het lijkt namelijk eerder op een kunstmatig aangelegde berg. Maar onder deze hoop ligt een levensgrote puzzel aan bouwwerken verscholen die onderling verbonden wordt door een doolhof aan smalle gangen. Dit eeuwenoude monument kent overigens een wrede geschiedenis. Er werden bijvoorbeeld een paar gruwelijke vondsten gedaan, zoals misvormde schedels. En daarnaast zouden in Cholula jaarlijks duizenden (!) menselijke offers zijn gemaakt om de goden te eren...
Gelukkig is er tegenwoordig vrij weinig te merken van dit huiveringwekkende verleden en is het een stuk gemoedelijker in Cholula. Om de stad daadwerkelijk vanuit een ander perspectief te zien, klim je naar de Santuario de Nuestra Señora de los Remedios die bovenop de piramide staat. Deze felgekleurde kerk bouwden de Spanjaarden waarschijnlijk op deze zogenaamde ‘berg’, vóórdat ze doorhadden wat zich eigenlijk onder de grond afspeelde. Vanaf dit kerkterrein heb je een geweldig panoramisch uitzicht over Cholula en de nabijgelegen vulkanen.  
Eten
Overal in Mexico vind je Mexicaanse klassiekers als burrito’s, enchilada’s en guacemole. Cholula is daarop geen uitzondering! Bij Las Quekas krijg je bijvoorbeeld heerlijke traditionele gerechten voor een prikkie. Denk aan een groot bord eten voor slechts een paar peso’s. En de naam zegt het al, maar restaurant La Casa de Frida is een eerbetoon aan kunstenares Frida Kahlo. Als je geluk hebt, krijg je hier zelfs een gratis Mexicaans optreden bij je steak! 
Met het grote aantal studenten dat in Cholula woont, staat de stad overigens bekend om het bruisende uitgaansleven. Het is hier een gewoonte om al te beginnen met drinken ver voor het avond is. Ze hebben zelfs een woord voor deze gewoonte: precopeo. Om daadwerkelijk cocktails of bier te drinken, ga je naar de Camino Real. Hier verzamelen de meeste cafés zich. En zodra de sfeer er lekker in zit, ga je door naar een van de vele happenings. Van kerstfeesten tot neonparty’s, Cholula is van alle (feest)markten thuis!
Vervoer
De goedkoopste manier om Cholula te bereiken, is door een vliegticket te boeken naar Mexico-Stad. Hier vertrekken een aantal bussen per dag die je naar Cholula nemen. Als je vanaf nabijgelegen stad Puebla reist, kun je vanaf daar de Puebla-Cholula Tourist Train pakken. Deze trein neemt je in 40 minuten van Puebla naar de Grote Piramide van Cholula. 
Daarnaast is het als toerist het makkelijkste om Cholula te voet te verkennen. Als je hier langere tijd vertoeft, kun je eventueel een fiets huren. De stad is namelijk erg fietsvriendelijk! Overigens iets minder ‘vriendelijk’ voor auto’s, aangezien de vele eenrichtingswegen nogal ingewikkeld kunnen zijn voor nieuwkomers. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Hele jaar
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Mexicaanse Peso
Taal: Spaans
Cholula

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.