3 op Reis

Chihuahua al Pacifico spoorlijn

In het westen van de Mexicaanse staat Chihuahua ligt de Copper Canyon. De Koperkloof is vier keer zo groot als de Grand Canyon in Amerika(!). En groter dan ons buurland België. De Copper Canyon bestaat uit supermooie natuur met steile kliffen. Watervallen. En groene valleien. Hoe je het beste deze geweldige kloofpartij kan bewonderen? Door de trein te pakken. Net als Chris! Neem de Copper Canyon Express. Bijnaam: El Chepe. Een treinrit die dwars door de Koperkloof gaat. De hele rit duurt aardig lang. Dus wil je echt genieten van alles wat deze treinrit te bieden heeft. Neem dan de tijd. Maak een paar tussenstops. En overnacht op plekken met de meest bijzondere uitzichten.

Maak bijvoorbeeld een pitstop in ’t plaatsje Creel. Een klein dorpje dat in 1907 werd gesticht als spoorwegstation op 2,5 kilometer boven zeeniveau. En ligt daarmee op ’t hoogste punt van de Copper Canyon Express. Creel staat bekend om de Rarámuri. Een inheemse bevolking die ook wel Tarahumara word genoemd. Dit is de armste bevolkingsgroep van Mexico. Zij leven heel primitief. In grotten. Of simpele huisjes. Je kan de Tarahumara bezoeken. Door met een gids een tour te boeken. Ook kan je vanaf Creel tochten maken naar verschillende mooie landschappen. Zoals Valley of Mushroom. Recohuatta Hot Springs. En de Cusarare watervallen. Kortom. Genoeg redenen om hier een tussenstop te maken!

Maak ook een pitstop in Divisadero. Dit station ligt aan de rand van de Copper Canyon. En heeft daardoor prachtige uitkijkpunten. Los van dat. Je kan er ook allerlei spannende sporten doen. Zoals klimmen. Paragliden. En ziplinen! Ga net als Chris van de langste zipline ter wereld. En raas met 130 kilometer per uur aan een koord dwars door de Copper Canyon!

De hele Chihuahua Pacific Railway is prachtig. Met elke minuut heel mooi uitzicht. Maar er is één stuk dat je niet mag missen… Het stuk tussen Bahuichivo en El Fuerte. Dan zie je hele mooie Canyons, kliffen, watervallen, bruggen en tunnels! Maak daarna ook een stop in El Fuerte. Dit oude stadje staat bekend om haar Central Plaza. Kathedralen. En mooie natuur met veel groen.  
Eten
Als je een pitstop maakt in in Creel. Bezoek dan Verónica. Een restaurant dat bekend staat om hele grote porties. En ’t gerecht El Norteño. Een mix van vlees en kaas. Geserveerd in een gietijzeren koekenpan. Probeer ook eens het eeuwenoude recept van de Tarahumara in Creel. Tesgüino, Dat is bier gebrouwen op basis van maïs.

Typisch eten uit de regio Chihuahua bestaat vooral uit veel vlees. Zoals de Mexicaanse T-bone steak. En Mexicaanse entrecote. Veel vlees dat vooral goed gemarineerd en lekker pittig is. Een ander typisch vleesgerecht is Cabrito al pastor. Dat is geit uit de oven. Geroosterd. En met veel kruiden. Ander gekruid eten is Burritos. Die je zeker moet hebben geproefd als je in Mexico bent.
Vervoer
Door de Copper Canyon reizen is ontzettend mooi. Doe dit net als Chris met El Chepe. De enige passagierstrein in Mexico. Die op de Chihuahua al Pacifico spoorlijn rijdt. En de stad Chihuahua met Los Mochis aan de Weskust van Mexico verbindt. De route is zo’n 673 kilometer lang. Met 86 tunnels. En 37 bruggen. Klik hier voor meer info en tickets voor één van de mooiste treinritten ter wereld.
Goed om te weten
Beste reistijd: Hele jaar
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Mexicaanse Peso
Taal: Spaans
alpacifico

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.