Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Catania

Catania is de op één na grootste stad op het Italiaanse eiland Sicilië. De reputatie van Catania is dat het hier soms ietwat chaotisch en smoezelig kan zijn. Maar probeer daar doorheen te kijken en beschouw Catania liever als ‘ruwe diamant’. Het is namelijk wel degelijk een bijzondere plek! Niet élke Europese stad ligt namelijk aan de voet van een vulkaan. En in combinatie met de rijke geschiedenis is deze Italiaanse stad desalniettemin behoorlijk fascinerend.  
Dat veelzijdige verleden van Catania spat er vooral vanaf in Centro Storico, ook wel: het historische centrum. Bijna alles wat je hier ziet, was in de 17 eeuw compleet verwoest na de uitbarsting van buurvulkaan Etna. Vervolgens werden veel gebouwen (letterlijk!) uit ’t as herrezen en nieuw leven ingeblazen. De meeste bouwwerken zijn vervolgens overgoten in een ietwat extravagant Barok-jasje. Dit zie je o.a. duidelijk terug in de Kathedraal van Catania en het Teatro Massimo Bellini. Een bijzondere dagtrip kan je maken naar de Etna. Check daarvoor Wild Adventure Travels. 
Je kunt eventueel een dagtrip maken naar Taormina. Slechts een halfuurtje rijden van Catania! Taormina is een middeleeuws dorpje dat met z’n charmante, typisch Italiaanse steegjes ieders hart verovert. Te midden van deze steegjes ligt hoofdstraat Corso Umberto. Hier vind je leuke winkeltjes en romantische restaurants. Mét traditioneel Italiaans eten natuurlijk. Daarnaast is Isola Bella in Taormina een absolute hidden gem. Dit natuurgebied met kiezelstrand is een prachtige plek om je dag in ‘t beeldschone Taormina af te sluiten. Zeker de dagtrip waard dus!
Eten
Als Sicilië ergens om bekend staat, is het wel de overheerlijke lokale gerechten. Door heel Italië (en de rest van de wereld) wordt de Siciliaanse keuken geroemd. Een typisch gerecht is bijvoorbeeld de  arancini . Dit is een soort gefrituurd risottoballetje dat je kunt krijgen met verschillende vullingen. Met vlees, mozzarella, ragout... noem maar op! Deze populaire  arancini  kun je letterlijk op de hoek van elke straat krijgen. Een ander karakteristiek gerecht uit Sicilië is de  cannoli . Dit is een dessert gemaakt van een soort rond koekje, gevuld met zoete ricotta. Perfect voor de zoetekauw onder ons.
Daarnaast heeft Catania een enorme vismarkt: La Pescheria. Op zondag na, is deze markt elke dag open. Naast het feit dat ’t überhaupt een ervaring is om hier rond te lopen, kun je hier natuurlijk ook een supervers visje bemachtigen.
Vervoer
Let op: er zijn vier (!) vliegvelden op Sicilië. Catania’s dichtstbijzijnde luchthaven is Catania-Fontanarossa Airport. Je zou Sicilië ook altijd nog kunnen bereiken door de pont te nemen vanaf het vasteland van Italië. In Catania zelf kun je het centrum prima te voet verkennen. Daarnaast is er ook een prima bussensysteem om van A naar B te komen in de stad. Er gaan ook bussen naar ’t nabije dorpje Taormina. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei, juni, september, oktober
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Italiaans
shutterstock_704628352

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.