Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis
3 op Reis

Elke zondag om 19:45 uur op NPO 3.npo3

Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
3 op Reis

Cappadocië

Cappadocië: een van ‘s werelds grootste natuurwonderen. Het gebied ligt precies in het midden van Turkije en heeft een oppervlakte van zo’n achthonderd km2. De grootste en belangrijkste stad van de streek is Kayseri. Op nog geen anderhalf uur rijden van Kayseri ligt de stad Göreme. Göreme kreeg in 1985 een plek op de Werelderfgoedlijst vanwege haar beroemde stenen kegelwoningen. Tegenwoordig bouwen veel hotels in Göreme hun kamers in de rotswanden, die minder poreus zijn.
Een ander beroemd fenomeen in de streek zijn de ondergrondse steden. Op ongeveer een uur rijden van Göreme ligt Derinkuyu. Hier bevindt zich de grootste ondergrondse stad van Turkije. Ongeveer tienduizend mensen leefden er in een netwerk van nauwe tunnels met een totale lengte van dertig kilometer. Het complex, waarvan maar tien procent toegankelijk is voor reizigers, bestaat uit zo’n acht verdiepingen en verbindt woonverblijven met kerken en veestallen.
Een paar tips: koop vloerkleden op de bazaar, winkel in de citadel en neem een bad in het Huand Hatun complex. In de regio zijn het Kizlar-klooster en de Donkere Kerk echte aanraders. Bewonder ook vooral het Göreme Open-Air Museum. Al met al is Cappadocië een bestemming die zeker de moeite waard is.
Eten
In Göreme schuif je in de middag voor een voedzame sandwich en verfrissend fruitsapje aan bij Meeting Point Cafe of Cappadocia Kebap House. In de avond stap je binnen bij Alaturca of Orient Restaurant. Nog meer Turkse lekkernijen proef je in de eethuisjes Mercan en Firin Express.
In Göreme ga je naar de Pacha Bar of het Red Red Wine House. Ook in de bar van The Flinstones Cave Hotel zijn er mogelijkheden genoeg om te proosten op de reis.
Keyseri staat bekend om haar Pastirma-vlees en Sucuk-worsten. Vele gerechten worden bereid met dit Pastirma-vlees. Het lekkerste vlees serveren ze in het restaurant Tuana. De best gevulde döner kebab bestel je bij Iskender Kebap Salonu of Beyaz Saray. Nog meer lekkere tussendoortjes vind je in de bakkerij van Cihan. Na al die vleesgerechten sluit je de maaltijd af bij Divan Pastanesi voor een lekker zoetig Turks dessert.
Borrelen in Kayseri kan je het beste doen aan de bar of in het restaurant van een hotel. De meeste restaurants sluiten namelijk al rond 21:00 uur. Het Hilton en Grand Eras Hotel zijn prima plekken om de avond goed af te sluiten.
Vervoer
De hoofdstad van Cappadocië, Kayseri, ligt op zo’n vier uur vliegen van Amsterdam. Van daaruit pak je de bus die je naar Göreme of andere tussengelegen dorpen en steden vervoert.
In Kayseri en Göreme zijn fietsen, scooters en quads beschikbaar die je voor een redelijke prijs kan huren. Echt avontuurlijk maak je het door het gebied per paard te verkennen.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei, juni, september, oktober
Visum: Ja
Inentingen: Nee
Valuta: Nieuwe Turkse Lira
Taal: Turks
cappadocie.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.