Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis
3 op Reis

Elke zondag om 19:45 uur op NPO 3.npo3

Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
3 op Reis

Caño Cristales

In het Colombiaanse nationale park Serrania de La Macarena ligt de grootste trekpleister van de regio: Caño Cristales. Regenboog-rivieren leken alleen mogelijk in de verbeelding van jonge kinderen, maar hier zijn ze realiteit. Rood, groen, geel, blauw: in het juiste jaargetijde doet zich hier een wonderlijk spektakel voor.
Dit natuurlijke wereldwonder komt tot stand door een samenkomst van factoren. Algen nestelen zich in uitgesleten rotsen en veroorzaken zo de groene kleur, terwijl zandsedimentatie de gele kleur creëert. De Macarenia Clavigera, een bloem die nergens anders op de wereld te vinden is, steelt de show met haar felrode kleur. Om dit magische tafereel te aanschouwen, moeten de omstandigheden precies goed zijn. Regent het of is het juist te droog? Dan laat de pracht op zich wachten. Het is daarom altijd aan te raden om in ieder geval twee dagen in te plannen bij de rivier. Zo vergroot je de kans om dit natuurwonder waar te nemen.
De wandeling van negen kilometer onderneem je overigens niet uitsluitend voor de bijzondere kleuren in het water. Net zo indrukwekkend en fotowaardig zijn de unieke rotsformaties en watervallen. Door jarenlange erosie zijn hier vele putten en poelen ontstaan, wat het aanzicht van de rivier doet denken aan een reusachtige spons.
Hoewel de Caño Cristales met vlag en wimpel bovenaan staat op de lijst met bezienswaardigheden in deze omgeving, is hier nog veel meer te zien. De 6200 vierkante kilometer die het natuurpark omvat, heeft een unieke ligging. Dit zorgt voor een uitzonderlijk ecosysteem. De wilde biodiversiteit van het Andes-gebergte komt namelijk samen met het tropische van het Amazone-regenwoud en de uitgestrekte graslanden van Los Llanos. Dit gebied huist hierdoor talrijke soorten vogels, reptielen en zoogdieren, maar ook planten. Zo kan je met een beetje geluk kaaimannen spotten aan de vele rivieroevers, of apen in de dichte bebossing.
Vlakbij de rivier de Caño Cristales ligt het dorp La Macarena. Dit dorp is het culturele middelpunt van deze regio. Eens in de zoveel tijd wordt hier een dorpsfestival gehouden, waar allemaal mensen van heinde en verre naartoe komen. Samen vormen ze hier één grote familie. Ze genieten van verschillende soorten muziek en smullen van verscheidene gerechten.
Eten
Colombiaanse maaltijden kennen weinig variatie. Het gemiddelde maal bestaat vooral uit kippen-, rund- of varkensvlees. Dit wordt aangevuld met rijst, bonen, aardappelen of soep. Maar wat mist in variatie, wint de Colombiaanse cuisine gelukkig in smaak.
In La Macarena, de stad van waaruit je natuurpark Serrania de la Macarena kan bereiken, zijn weinig eetopties. Restaurants hebben een vast dagmenu, een menu del dia. Hiermee ben je heel goedkoop uit. Gezien alle menu’s in het Spaans zijn, is het een goed idee om van tevoren wat Spaanse woorden te leren.
Voor variatie op de traditionele Colombiaanse keuken kan je terecht bij Cafe de Lithos. Hier worden onder andere pasta’s en broodjes geserveerd. Ook kan je hier genieten van drankjes in een fijne, warme sfeer.
Vervoer
Vanuit de Colombiaanse hoofdstad Bogotá vlieg je gemakkelijk naar La Macarena. Maar ook vanuit Villavicienco, Medellín en Calí vind je vluchten naar deze plek. Het is mogelijk om een kleine chartervlucht te boeken, maar deze zijn over het algemeen nog erg prijzig. Voor je portemonnee en het milieu is het daarom gunstiger om een vlucht te boeken bij een gevestigde maatschappij die sowieso al vliegt.
We raden aan om in La Macarena een tour te boeken om het natuurpark te bezoeken. Ja, over het algemeen is het leuker en goedkoper om zelf op pad te gaan. Maar in dit geval ben je waarschijnlijk even duur of goedkoper uit wanneer je wel een tour boekt. Daarnaast vergroot je met een gids je kans op het zien van dieren en planten die jou normaal niet zouden opvallen. Bovendien geldt bij vrijwel elk bedrijf dat hier tours aanbiedt, dat overnachting, kampeerspullen én eten (van lunch op de eerste dag tot lunch op de laatste dag) bij de prijs is inbegrepen.
Goed om te weten
Beste reistijd: Juni t/m november
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Colombiaanse peso
Drinkwater: Niet drinkbaar
Taal: Spaans
Caño Cristales

© VarnaK / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.