3 op Reis

Burning Man Festival

Nevada , waar het Burning Man Festival plaatsvindt, bestaat voor het grootste gedeelte uit bergen en woestijn. Nevada is erg populair onder roadtrippers en kampeerders. Dit heeft de staat voornamelijk te danken aan haar ruige en uitdagende landschap. Nevada heeft voor Amerikaanse begrippen een zeer milde regelgeving als het gaat om zaken als gokken en prostitutie. De stad Reno, met zo’n 220.000 inwoners, is dan ook een waar gokparadijs.
In het midden van de Black Rock Desert verrijst elk jaar voor een week een surreële stad, de derde grootste stad in Nevada compleet met vijftigduizend inwoners. Dit is het festival der festivals; Burning Man. Het evenement is ontstaan in de zomer van 1986, toen drie vrienden op een strand van San Francisco een pop verbrandden. Hierdoor ontstond een jaarlijks terugkerend ritueel waar steeds meer mensen op af kwamen. Het strand werd te klein en de festiviteit moest zich verplaatsten naar de woestijn.
Meer dan twintig jaar na het ontstaan van het festival is deze jaarlijkse samenkomst uitgegroeid tot het meest bizarre evenement van de wereld. Bezoekers verkeren non-stop in één grote roes van muziek, kunst, vrije liefde en zelfexpressie. Creatieve festivalgangers van over de hele wereld bouwen samen de stad op, delen hun eten, water en alles wat nodig is om zeven dagen Burning Man te overleven. Het is de ultieme plek voor mensen om zichzelf te zijn. Het festival dankt zijn naam aan het absolute hoogtepunt waar gedurende zeven dagen naartoe wordt gefeest; het verbranden van een metershoge pop. De Burning Man.
Eten
Op het festival zelf is geen voedsel verkrijgbaar. Je moet dus zelf voor je eigen eten zorgen. Burning Man duurt zeven dagen, dus zorg ervoor dat je voldoende inslaat. Vanaf het festivalterrein gaat ook dagelijks een bus naar Gerlach, waar je nog wat extra etenswaar kan inslaan. De meeste bezoekers van Burning Man doen hun boodschappen in Reno. Denk aan fruit, pasta, brood en suiker.
Een tip: koop meer voedsel dan dat je zelf denkt nodig te hebben. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je mede Burning Man-bezoekers. Er wordt namelijk van je verwacht dat je zelf ook meedoet in het ruilproces. Het ruilproces houdt in dat je voedsel of ander bruikbaar spul weggeeft en daar dus wat anders moois voor terugkrijgt.
In de woestijn verlies je veel vocht. Vanuit de organisatie is een regel opgesteld dat je vijf liter water per dag inslaat. Heb je te weinig bij je? Dan kom je het festivalterrein niet op. Douchewater wordt hierbij niet meegeteld. Zorg er dus voor dat je meer dan voldoende water bij je hebt. Voor extra energie en de nodige vitaminen zijn vruchtensappen en frisdrank een goede uitkomst. Qua alcoholische dranken nemen de meeste Burning Man-bezoekers bier en wijn mee. 
Vervoer
Vanaf Amsterdam vlieg je eerst naar Reno, waarna je vervolgens met de auto in drie uur naar Black Rock City rijdt. De camper, oftewel je slaapplek, kan je in Reno huren. Op Burning Man zelf zijn overigens fietsen aanwezig waar je gratis gebruik van kan maken.
Goed om te weten
Beste reistijd: Variabel
Visum: Ja
Inentingen: Nee
Valuta: Dollar
Taal: Amerikaans
burning man

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.