3 op Reis

Bratislava

Bratislava, de hoofdstad van Slowakije , is het middelpunt van het land. Zowel economisch, politiek als cultureel is Bratislava de belangrijkste stad van het land. Binnen de stad is een fijne mix van heden en verleden ontstaan. Enerzijds zijn er de historische gebouwen, zoals het Bratislava Kasteel, die de stad kenmerken en anderzijds is er de jongere kant van de stad.
Door de vele universiteiten is er namelijk ook een grote groep studenten in de stad aanwezig, die de stad hipper en jonger dan ooit maken. Zo zijn er veel theaters, barren, bioscopen en uitgaansgelegenheden. Hierdoor is de stad ook een enorme trekpleister voor jongeren uit Zwitserland , Oostenrijk en Hongarije . Bekijk sowieso even het Milan Dobeš, een museum vol met moderne kunst en optische illusies.
Vooral uit de laatste twee landen vinden veel toeristen hun weg naar Bratislava. Niet erg verwonderlijk als je nagaat dat de stad aan deze twee landen grenst. Zo is Wenen maar tachtig kilometer verderop en omdat Slowakije een stuk goedkoper is, is Bratislava een goede bestemming voor veel Oostenrijkers. 
Een bezienswaardigheid die je niet kan missen is het Slavín oorlogsmonument. Dit monument is gebouwd ter ere van de Sovjetsoldaten die zijn overleden bij de bevrijding van Bratislava in april 1945. Een deel van de overleden soldaten heeft in zes massagraven rond het monument zijn laatste rustplaats gevonden. Dat maakt het Slavín oorlogsmonument het grootste oorlogskerkhof van Midden-Europa en een indrukwekkende herinnering aan het verleden van de stad. 
Eten
Snacken op zijn Slowaaks kan bij Richman; geen burgers of patat maar een goedgevuld broodje met kool, kaas en gehakt! Pizzeria’s zijn ook populair in Bratislava, dus heb je enorme trek in een Italiaanse maaltijd ga dan naar Pizza Mizza.
Bij Restaurant Flowers eet je zeer culinair en in een prachtig gebouw. En bij Traja Musketieri eet je in een oude kelder de lekkerste Slovaakse gerechten voor een zeer betaalbare prijs.
Mlynska Dolina is de studentenwijk van Bratislava met universiteiten, studentenwoningen en heel veel gezellige barren waar de drankjes scherp geprijsd zijn. Zin om te rocken? In het oude centrum van Bratislava zit Infiniti Rock Café, waar je elke dag van de week een feestje kan bouwen. In The Club Bratislava dans je tot de zon op komt. De club heeft drie verdiepingen, dus voor ieder wat wils.
Vervoer
Met het openbaar vervoer kom je overal in Bratislava. Een buskaartje kost zo'n 50 cent en hier kan je een kwartier mee rondrijden! Let wel op: je kan niet overstappen met dit kaartje. Elke keer als je een andere bus of tram pakt moet je een nieuw kaartje kopen. Taxi’s zijn ook in veelvoud aanwezig. Er zijn ook illegale taxi’s, die zijn te herkennen aan het gemis van een bedrijfslogo op de auto. Laat iemand een taxi voor je bellen, dat is niet alleen betrouwbaarder maar ook goedkoper.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei, juni, september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Slowaaks
bratislava.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.