NPO
Sfeerfoto van 3 op Reis

3 op Reis

Elke zondag om 19:40 uur op NPO 3.npo3

Voor jouw dagelijkse dosis duurzame reisinspiratie
3 op Reis

Brasilia

Weinig steden zijn zó gepland en gestructureerd als de Braziliaanse hoofdstad Brasilia. De miljoenenstad is slechts in een paar jaar gebouwd en werd de nieuwe hoofdstad van Brazilië. Dit gebeurde in de jaren vijftig. Het doel? Een hypermoderne stad bouwen, een paradepaard waar heel de wereld tegenop kon kijken. Nog steeds uit zich dat in de futuristische en gestructureerde vorm van de stad. 
Tijdens de bouw van Brasilia heeft de ontwerper veel rekening gehouden met openbare ruimtes. Zo vind je overal ruim opgezette parken, pleinen en sportgelegenheden waar mensen samenkomen. Wel heeft elke plek zijn eigen functie, want dat werd gezien als modern. Hierdoor voelt het niet alsof je in een miljoenenstad bent. Hoewel Brasilia er soms uit ziet als een futuristisch schilderij, heeft het ook een wilde en uitbundige kant. Deze komt vooral naar voren zodra de nacht valt. Dan vullen de clubs zich met vurige Braziliaanse dansers en komt men gezellig samen in barretjes.
Hoewel je hier dagen kan ronddwalen, mag je een aantal dingen absoluut niet missen. Aan de interessante architectuur van Brasilia kun je je uren vergapen. Voorbeelden? De ronde Catedral Metropolitana en het Museu Nacional, een museum in de vorm van een halve ei. Voor een dagje frisse buitenlucht ga je naar Parque Nacional de Brasília is een ideale plek voor een dagje frisse buitenlucht. In dit grote park zwem je in natuurlijke zwembaden. Ook waan je je hier in de savanne-achtige sfeer van de Braziliaanse Cerrado . Genoeg om je een paar dagen te vermaken!
Eten
Vanuit historisch oogpunt is de Braziliaanse keuken beïnvloedt door allerlei verschillende cuisines. Een culinair feestje dus! De Braziliaanse keuken proef je bijvoorbeeld bij Olivae of bij Mangai. Bij familierestaurant Supren Verda eet je heerlijk veganistische gerechten. In de levendige wijk Asa Sul vind je veel goede restaurants.
In de barretjes komen jong en oud samen om te eten, kletsen en drinken. Goede plekken hiervoor? Bar Beirute met een enorme patio én hun eigen bier of Loca Como Tu Madre waar ze heerlijke cocktails serveren. Verder is Clandestino de moeite waard om te benoemen, waar je geniet van goede koffie en mooi uitzicht over het nabijgelegen park. 
Verder is een winkelcentrum ook een goede plek om je maag te vullen, gezien de grote food courts die hier gevestigd zijn. Handig als je met verschillende reizigers bent die allemaal zin hebben in iets anders! Ook leuk: bij lokale markten vind je vers fruit, versgebakken brood en lekkere sapjes. 
Vervoer
Vanaf Amsterdam vlieg je via minstens één tussenstop naar Brasilia. Het is minstens 13 à 14 uur vliegen. Vanaf andere plekken in Brazilië is het meestal zo’n twee uur vliegen. Aangekomen in Brasilia is het transport goed geregeld. Gelukkig maar, want de stad is groot. Héél groot. Om de stad door te komen, kun je dus het beste gebruik maken van de bus, metro of taxi. Het netwerk is wijd verspreidt en goed bereikbaar vanaf alle plekken in de stad. Het kan erg druk zijn op de weg, dus hou daar rekening mee. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Hele jaar, van november tot maart heb je grote kans op regen. 
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Real
Taal: Portugees
Met dank aan Olaf Reizen.
brasilia

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.