Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis
3 op Reis

Elke zondag om 19:45 uur op NPO 3.npo3

Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
3 op Reis

Batumi

De op één na grootste stad van Georgië wordt ook wel de ‘Parel van de Zwarte Zee’ genoemd. En met een aangenaam klimaat en ‘n kilometerslange boulevard langs de zee doet Batumi deze naam eer aan! In tijden van de Sovjet-heerschappij was Batumi al een populaire badplaats, zowel onder de Georgiërs zelf als de Turkse buren. Het weer is hier vooral in de zomer prettig en de kiezelstranden zijn een ware trekpleister onder toeristen. Langs deze stranden vind je hier en daar ook restaurants en barretjes waar je na het zwemmen kun vertoeven. Maar buiten de zomer moet je wel geluk hebben met het weer! De stad staat er namelijk om bekend dat het veel kan regenen. 
Sinds het bestuur van de autonome republiek Adzjarië besloot dat Batumi aantrekkelijker moest worden voor bezoekers, schieten de moderne gebouwen hier als paddenstoelen uit de grond. De hoge Alfabet Toren en de Technologische Universiteitstoren inclusief gouden reuzenrad zijn hier een goed voorbeeld van. En hoewel de kustlijn met deze typische, ietwat dramatische architectuur iets weg heeft van Las Vegas of Dubai, heeft Batumi ook een sfeervol oud centrum. Op het Europaplein vind je historische gebouwen die een mooie tegenhanger zijn op de moderne hoogbouw langs het water. 
Op een paar kilometer afstand van het centrum ligt ook de beeldschone botanische tuin van Batumi. Als je van een stevige wandeling houdt, kun je hier naar de top klimmen voor prachtige uitzichten over de Zwarte Zee. Tip: neem af en toe het zijpad! Dan hoef je namelijk zo min mogelijk op asfaltwegen te lopen door deze weelderige botanische tuin. Maar wie het rustiger aan wil doen, kan ook gewoon een golfkarretje naar boven nemen.
Eten
Het meest opvallende restaurant in Batumi is voor z’n looks al het bezoeken waard: het White Restaurant. Dit restaurant lijkt namelijk ondersteboven óp een ander gebouw te zijn gevallen. En op het eten na, staat alles hier binnen op z’n kop. Voor gastronomische hoogstandjes hoef je hier helaas niet te zijn. Bij Cafe Adjara kun je wél terecht voor  gastronomische hapjes. Je krijgt hier bijvoorbeeld een paar schaaltjes met verschillende lokale, authentieke specialiteiten. En het ziet er ook nog eens heel gezellig uit. En voor ontbijt of lunch met een moderne twist ga je naar Privet Iz Batuma. Hier serveren ze o.a. vers belegde broodjes, milkshakes en heerlijke ijskoffie. 
En vooruit, om in de moderne Batumi-stijl te blijven hangen, kun je een hamburger eten bij de bijzondere McDonalds die zich hier bevindt. Dit futuristische bouwwerk is zéker een van de meest opvallende exemplaren van de wereldberoemde fastfoodketen. 
Vervoer
De vluchten vanuit Nederland naar Batumi zijn niet direct. Waarschijnlijk moet je overstappen op een nabijgelegen vliegveld in bijvoorbeeld Tbilisi of Istanbul. Ben je al in Georgië? Dan kun je ook heel makkelijk de trein of bus nemen vanuit Tbilisi. Om de stad zelf te ontdekken, kun je gewoon wandelen. Maar het is ook leuk om een fiets te huren om de onwijs lange boulevard te verkennen! 
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m oktober
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Iari
Taal: Georgisch
Batumi

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.