Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Baku

Baku of Bakoe is de belangrijkste havenstad van de Kaspische Zee. Het was vroeger een belangrijk centrumpunt van de Zijderoute, omdat de stad Europa met Azië verbond. Tegenwoordig is Baku een belangrijke aanvoer van Azerbeidzjans grootste inkomstenbron, namelijk olie. En dat valt zeker op wanneer je de stad verkent. De stad ademt namelijk niet alleen olielucht, maar vooral ook rijkdom. De industriestad Baku heeft bakken met geld. Dit geld wordt voornamelijk gestopt in hypermoderne architectuur en evenementen, zoals de Formule 1 en het Songfestival. Baku is hét paradepaardje van Azerbeidzjan en toont zich graag als vooruitstrevend. Toch kan je tussen de glinsterende moderne architectuur ook genoeg eeuwenoude historie treffen.
Azerbeidzjan is niet alleen maar mooi. Het land kent ook een aantal zeer duistere kanten. Zo vind je hier een van de meest vervuilde gebieden ter aarde: Sumquyit. Bovendien zitten daar ook duizenden vluchtelingen uit het conflictgebied Ngorno Karabach. En dan is er dus ook nog de strakke hand van het regime. Weet dus waar je aan begint als je Azerbeidzjan bezoekt! 
Als je (terecht) toch besluit om een bezoek aan het land te brengen ga dan sowieso even langs Martyrs Lane; de laatste rustplaats van veel soldaten en de slachtoffers van Black January. Wil je met de locals in contact komen, ga dan even op Fountain Square lekker mensen kijken! Yanar Dag oftewel de brandende berg is ook een bizarre plek. Het is een sinds de oudheid brandende aardgasbron. Hiernaast zit een koffiehuis, dus neem je bakkie mee naar buiten en geniet van de non-stop open haard! En wil je ook nog wat leuke hebbedingen inslaan? Oefen dan je afding-talenten op de Taza Bazaar.
Breng ook vooral een bezoek aan Lahic, een afgelegen en geïsoleerd bergdorpje dat bekend staat om zijn koperen ambachtswerk. In eerste instantie voelt het alsof dit dorp alleen voor toerisme is bedoeld, gezien de vele souvenirshops. Maar dat geldt gelukkig maar voor een klein deel. Achter het toeristische deel van de stad schuilt namelijk het authentieke Azerbeidzjan.
Eten
Er zijn veel traditioneel Azerbeidzjaanse restaurants te vinden in Baku. Waag je eens in Imereti, hier eet je voor weinig en geniet je ook nog van live muziek. Verwacht geen hippe popmuziek, het genre is Azerbeidzjaans. Ook kom je veel Turkse restaurants zoals Andalou en Divan tegen. Vooral de laatste is echt heerlijk. Çudo Peçka is een bakkerij/snackbar waar je de hele dag door goedkope hapjes kan eten. Let op, hier betaal je vooraf.
Ga je helemaal te buiten aan goede koffie en lekkere thee in een van de vele koffiehuizen. Drink je graag speciale koffie? Bestel dan je koffie bij Hazz Café. Zin in bier? Heel veel bier? Dan moet je naar The Brewery! Bestel bij je speciaal biertje ook lekkere Duitse kost. Het echte nachtleven is nog niet doorgedrongen tot Azerbeidzjan, dus je vindt geen Chersonissos -taferelen hier.
Vervoer
In Baku is nagenoeg alles op loopafstand. Wil je je toch op een andere manier verplaatsen? Neem dan een taxi. Spreek vooraf een prijs af met de chauffeur wil je niet nodeloos hoge bedragen betalen!
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei, juni, september & oktober
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Azerbeidzjaanse Manat
Taal: Azeri
Als vakantieland is Azerbeidzjan nog totaal onbekend en dat is niet terecht. Floortje ontdekt dat hier prachtig veel moois te zien is, ondanks de dwingende inmenging van de overheid.
bakoe.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.