Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis
3 op Reis

Elke zondag om 19:45 uur op NPO 3.npo3

Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
3 op Reis

Atlantisch Regenwoud

Heuvels, weilanden en hoge bomen. Waar je ook kijkt, alles is groen. Ja, we hebben het over het Atlantisch regenwoud. De landschappen worden onderbroken door koloniale dorpen die afstammen uit de Portugese tijd. Het is een indrukwekkend en stil gebied in het oosten van Brazilië. Deze groene deken langs de kust is een welkome afwisseling van de grote steden in het Zuid-Amerikaanse land.  
Het is nu rustig en vredig, maar dat is lang niet altijd zo geweest. Eeuwen geleden was dit Atlantisch regenwoud namelijk nog vele malen groter dan het nu is. Door het kappen van bomen is 85 procent van het woud verdwenen. In plaats daarvan bestaat het gebied uit veel koffie- en suikerrietplantages. Ontzettend zonde, maar dat neemt niet weg dat het Atlantisch regenwoud nog steeds een prachtige bestemming is. 
Mata Atlántica, wat de Portugese naam is, is een fantastische locatie voor buitensporten. Je kan hier urenlang wandelen en van de ene ansichtkaartomgeving in de andere struikelen. Ook leent dit gebied zich uitstekend voor andere sporten zoals mountainbiken of paardrijden. We raden ook zeker aan om te stoppen in een van de pittoreske dorpen. Hier vind je meer bars, winkels en restaurants. Het voelt in deze rustige dorpjes een beetje alsof je terug in de tijd gaat. Het leven gaat hier een stuk langzamer dan in de rest van de wereld!
Eten
Dit uitgestrekte gebied beslaat verschillende dorpen en je vindt dus genoeg eetgelegenheden. Toch moet je niet verwachten dat hier om de tien meter een restaurant zit. Sterker nog, je moet vaak vrij goed zoeken. Onze belangrijkste tip: ga op zoek naar locals. Over dit gebied is nog vrij weinig bekend en locals kennen tenslotte toch de beste plekken. Voorbeelden van dorpen waar je terecht kan voor een hapje en een drankje zijn: Rio do Sul, Cacador en Marau.
Vervoer
In dit gebied heb je een auto nodig om jezelf te verplaatsen. Op veel plekken komt geen openbaar vervoer en de afstanden zijn te ver om te lopen. Het beste kan je in een van de grotere steden een auto huren! Let wel op: sommige plekken zijn alleen te bereiken via een onverharde weg. 
Vanuit Nederland kan je het beste naar Rio de Janeiro of São Paulo vliegen en vanaf daar verder reizen. Je doet er dan ongeveer veertien uur over. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Hele jaar
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Real
Taal: Portugees
Met dank aan Olaf Reizen. 
Atlantic rainforest

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.