Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Zó wordt jouw skivakantie veel duurzamer

30-10-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
150 keer bekeken
  •  
skien veel sneeuw
Skistokken, helm en thermo-ondergoed al klaarliggen? Het skiseizoen staat weer voor de deur! Ondanks dat jij tijdens wintersport volledig kunt ontspannen, kan de natuur dit juist níet. 
Dat skivakanties niet zo groen zijn, heeft met een aantal dingen te maken. Lees hieronder hoe dat komt en wat jij kan doen. Dan kunnen die geitenwollen sokken ook meteen de koffer in!
Opwarming van de aarde
Zoals we allemaal weten, warmt Moeder Aarde op. Dit heeft als gevolg dat het sneeuw op de bergen elk jaar sneller smelt. De skipistes worden om die reden steeds hoger gebouwd, omdat onderaan de berg nauwelijks nog sneeuw ligt. En niemand wil skiën in de modder, natuurlijk.
Skiën1
Aanleg skigebieden 
Door het aanleggen en uitbreiden van die skigebieden, worden enorme stukken bos platgelegd. Oftewel: hele stukken natuurgebied krijgen te maken met ontbossing. Hierdoor vindt slijtage van de bodem plaats, waardoor lawines vrij spel krijgen. Ondanks dat ontbossing hartstikke milieuonvriendelijk is, is het dus ook nog eens gevaarlijk! 
Skiën lawine
Sneeuwkanonnen 
Voor de steeds sneller smeltende sneeuw moet natuurlijk wel vervanging komen. Daarom zijn er sneeuwkanonnen in het leven geroepen. Deze bedekken de pistes met kunstmatige sneeuw. Deze kanonnen zijn om twee redenen een verschrikking voor het milieu. Ten eerste slúrpen deze bakbeesten energie. En ten tweede heeft de imitatiesneeuw die het kanonspuwt een andere scheikundige samenstelling dan de echte sneeuw. Hierdoor raakt de groei van de planten compleet in de war. 
Sneeuwkanon
Wat kun je doen? 
Afgezien van het feit dat de meeste negatieve gevolgen de verantwoordelijkheid zijn van de ski-industrie zelf, kun jij als fanatieke ski-liefhebber ook je steentje bijdragen. Want het massatoerisme helpt natuurlijk ook niet. Dit zijn zeven tips voor een duurzamere wintersportvakantie:
1. Kies een milieuvriendelijk skigebied : Ga voor een locatie zonder sneeuwkanonnen. Deze verbruiken veel energie én maken jouw verblijf ook nog eens duurder, omdat ze onwijs prijzig zijn om aan te schaffen voor wintersportbeheerders. Ook nog eens goed voor jóuw portemonnee dus!

2. Let op de bestemming dicht bij het skigebied:  Niet alleen het skigebied zelf, ook het nabijgelegen stadje kan groener. Het dorpje Werfenweng, vlak boven Salzburg in  Oostenrijk , is een voorbeeld van een duurzame bestemming. Zo is er gratis vervoer vanaf het treinstation en wordt hier geprobeerd de CO2-uitstoot zo laag mogelijk te houden. 
3. Boek een duurzame accommodatie : Op sommige websites, zoals Alpine Pearls of Skiresort, kun je checken hoe groen en duurzaam skiresorts zijn. 

4. Laat de auto thuis:  Door het openbaar vervoer te nemen, stoot je minder uitlaatgassen uit dan met de auto. Én je hoeft niet in de file te staan bij drukke skigebieden.  
Drukte skigebied
5. Ga niet free riden:  Door van de piste af te gaan, wordt het leven van verschillende dieren verstoort en gewassen vernield. Op de piste blijven is dus belangrijk. Wil je dit toch? Regel dan een goede berggids die weet waar het wél kan zonder schade aan te richten. 
6. Ruim afval op:  Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Dus ruim je troep op! Wat extra’s doen? Meld je aan voor een Envirotrek. Hier maak je samen met andere vrijwilligers een trekking door de bergen om (andermans) afval op te ruimen. 
7. Koop of huur (tweedehands) skispullen:  Vaak kun je ter plekke je skiuitrusting huren. Ga je regelmatig op wintersport? Dan zou je ook kunnen kiezen voor tweedehands skispullen. Dat is ook nog eens vaak goedkoper!
Een extra gratis tip: Wees altíjd milieubewust. Maak ook in je dagelijks leven milieuvriendelijke keuzes. Want als we niet iets liever voor de natuur zijn, kunnen we over twintig jaar misschien wel nóóit meer op wintersport. En daar wordt niemand blij van!
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.