Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Zandstorm hult Canarische Eilanden in mysterieuze oranje gloed

24-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
Calima3

© GarryKillian / Shutterstock.com

Regen, hagel, wind en... zand? Niet helemaal wat je verwacht bij een storm. De inwoners van de Canarische Eilanden staan er niet persé van te kijken. Tot een zogenoemde Calima de lucht hier afgelopen weekend fel oranje deed kleuren. 
Bakken die uit de hemel vallen en keiharde windstoten. Vervelend an sich natuurlijk, maar dan ook nog eens vernoemd naar je broer of je moeder. Storm Ellen raasde afgelopen weekend over Nederland. Inmiddels de derde op rij en voor veel mensen daarom al oud nieuws. Uiteraard met uitzondering van een enkele vriend die een 'uur' tegen de wind in moest fietsen, maar die hield er dan gelijk helemaal niet meer over op. Op wat geannuleerde carnavalsoptochten na kwam Nederland er redelijk goed vanaf. De Canarische Eilanden daarentegen kregen met een heel ander type storm te maken. 
Calima1

© GarryKillian / Shutterstock.com

De Canarische Eilanden krijgen vaker hevige stormen te verduren die windstoten veroorzaken tot wel honderdtwintig kilometer per uur. Wanneer het echter een (zuid)oostelijke wind betreft, waait er zand uit de Sahara in Afrika over de Atlantische Oceaan naar de Canarische eilanden. Er ontstaat een calima, oftewel een gigantische zandstorm.
Zand erover
En tijdens de calima van afgelopen weekend was het menens. Het zicht was slecht, de lucht stoffig, voetgangers werden praktisch gezandstraald en hele eilanden gingen verborgen onder een oranje gloed.
Calima2

© GarryKillian / Shutterstock.com

Gestrand
Naast dat het wat indrukwekkende foto’s opleverde, gooide de calima flink wat zand, eh... roet in het eten van veel reizigers. Honderden vluchten van en naar de eilanden werden geschrapt. Duizenden reizigers waren hierdoor letterlijk en figuurlijk gestrand. Toeristen die zich al op de eilanden bevonden beleefden bovendien nét even een ander type strandvakantie dan waar ze op gehoopt hadden.
Natuurrampen leveren wel vaker bijzondere plaatjes op. In november stond Venetië volledig onder water en zo zag dat eruit
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.