Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Wow! Dit land telt de meeste werelderfgoedplekken ter wereld

22-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
473 keer bekeken
  •  
dolomites
Onze aardbol kent maar liefst 1092 UNESCO World Heritage Sites. En het land dat de meeste van deze wonderlijke plekken in zijn bezit heeft, ligt zowat om de hoek.

Maar eerst...
Waar hebben we ’t überhaupt over als we spreken over de UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) Werelderfgoedlijst? Een locatie krijgt een 'werelderfgoedstempel' wanneer de plek van uitstekend universeel belang is en daarnaast een culturele en/of natuurlijke waarde heeft. Met andere woorden: de locaties moeten uitzonderlijk indrukwekkend, intrigerend, mooi en/of interessant zijn. UNESCO-spots zijn locaties die op je netvlies blijven hangen. Denk bijvoorbeeld aan de piramiden van Gizeh. Werelderfgoed categorieën
De werelderfgoedlijst is op te delen in drie verschillende categorieën. Ten eerste kunnen locaties van culturele waarde zijn, zoals monumenten, grottenstelsels en architecturale hoogstanden. Daarnaast kunnen locaties van natuurlijke waarde zijn, zoals nationale parken, geologische formaties en plekken met een uitzonderlijke natuurlijke schoonheid. De derde categorie bestaat uit locaties die zowel van culturele als van natuurlijke waarde zijn. Daar zijn de kloosters van het Griekse Meteora een goed voorbeeld van.Maar dan... de nummer 1
Van de top vijf landen met het hoogst aantal werelderfgoedplekken liggen er maar liefst vier in Europa! Op nummer twee staat China, gevolgd door Spanje, Frankrijk en Duitsland. En de allerallerfanatiekste werelderfgoedverzamelaar? Dat is * tromgeroffel * ... ITALIË! Italië telt maar liefst vijf procent van al het werelderfgoed dat onze planeet kent. Op dit moment staat de teller op 54, waarvan 49 plekken van culturele en 5 plekken van natuurlijke waarde zijn. Welk van deze Italiaanse locaties zeker het bezoek waard zijn? We zetten vijf voor je op een rij:
piramides van gizeh
meteora griekenland
1. Verona
De historische stad Verona stamt uit de eerste eeuw voor Christus. In de stad spot je vele monumenten uit zowel de oudheid, het middeleeuwen als de Renaissance. 
verona
2. De Amalfikust
Deze kust is ontiegelijk mooi en kent een grote natuurlijke diversiteit. Must sees langs deze kust zijn de steden Amalfi en Ravello, die zich op een indrukwekkende manier hebben gevormd tegen de steile kustlandschappen.
amalfi
3. De Dolomieten 
Deze rits bergen van de Alpen telt achttien toppen die hoger zijn dan 3000 meter. Denk aan loodrechte kliffen, angstaanjagende valleien en ijzige vlaktes. Deze formaties worden beschouwd als een van de meest indrukwekkende berglandschappen ter wereld.


4. Het historische centrum van Florence
Florence wordt ook wel gezien als de broedplaats van de renaissancekunst. In de stad zijn meerdere werken van grootmeesters zoals Giotto, Michelangelo en Da Vinci te vinden.
dolomites
florence
5. Pompeï
De uitbarsting van de Vesuvius vulkaan in 78 na Christus leidde tot een totale verwoesting van de stad Pompeï. Nu, eeuwen later, is de stad uitgegraven en zichtbaar voor publiek. 
pompeji
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.