Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Zo hou je het vakantiegevoel vast

01-10-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
Vakantiegevoel1

© everst / shutterstock.com

Het is weer oktober, de zomer ligt inmiddels ver in het verleden en daarmee ook onze reizen. De kans is groot dat de nieuwe energie die je tijdens je reis hebt opgedaan alweer verdwenen is, je weer vast zit in de dagelijkse werksleur en je stiekem uitkijkt naar de volgende trip. Niet erg, we hebben het allemaal. Helaas is iedere maand op reis voor veel van ons niet mogelijk, maar gelukkig zijn er wel manieren waarop je het vakantiegevoel volgende keer langer kan vasthouden.

 

Slecht nieuws. Het vrije vakantiegevoel altijd vasthouden is onmogelijk. Na het reizen is er sprake van het zogenaamde fade out effect. De naam zegt het al, het fijne gevoel dat je aan een reis overhoudt ebt na thuiskomst langzaam weg. Gelukkig kan je dit gevoel wel zo lang mogelijk rekken. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat als je het goed aanpakt, het tot wel vier weken langer aanhouden en dat doe je als volgt.


vakantiegevoelmeer

© everst / shutterstock.com

Laat het werk achter je

Als je op reis gaat, is het verleidelijk om te gaan zeuren over alle negatieve dingen die aan je werk verbonden zijn. Hier moet je mee stoppen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat aan werk denken tijdens de reis het opladen van je spreekwoordelijke batterij in de weg zit. En zeg nou zelf, als je op het strand ligt of met je rugzak door de bergen wandelt, wil je ook helemaal niet denken aan dat ene vervelende gesprek dat je nog met je manager moet voeren. Laat op reis dus je werk volledig achter je, dan kom je opgeladen terug en houdt het fijne gevoel langer aan.


werklading

© Elnur / shutterstock.com

Zorg dat je werk af is

Zorg dat je bij thuiskomst niet gelijk tegen een berg werk aanloopt. Al het werk achter je laten als je op reis bent is goed. Maar zorg voor je vertrekt dat al je taken zijn afgerond. Als je na een welverdiende reis weer op kantoor aankomt en je gelijk dubbel zo hard aan de bak moet, is het vrij snel gedaan met de zorgeloosheid. Wel kan je bijvoorbeeld de out of office-melding van je mail een paar dagen langer laten aanstaan. Dan heb je eerst de tijd hebt om het opgestapelde werk doen en kan je daarna weer aan nieuwe dingen kan beginnen.


Vakantiegevoel2

© Andrey Armyagov / shutterstock.com

Blijf weg van de bank

Voorkom dat je voor de tv gaat hangen. Als je thuiskomt na een lange werkdag is het natuurlijk fijn om op de bank te ploffen, de tv aan te zetten en je de eerste uren niet meer te verplaatsen. Probeer dit vooral niet te doen. Als je op reis bent doe je ook niet niks. Je krijgt juist energie van alle leuke dingen die je kan ondernemen. Neem je reis lekker mee naar huis, trek jezelf van de bank af en ga na werk sporten of iets leuks doen met vrienden. Daar krijg je nieuwe energie van.


paspoort

© photobyphotoboy / shutterstock.com

Plan je volgende reis

Dreig je dan uiteindelijk toch het gevoel te verliezen? Begin dan alvast met het plannen van je volgende trip. Niks brengt je zo terug in het vakantiegevoel als het plannen van je volgende reis. Zelfs als je nog niet kan boeken is het lekker om weg te dromen bij het idee van vakantie. Zoek vast uit waar je heen wilt en wanneer je het beste weg kan. De voorpret is immers bijna net zo leuk als de reis zelf. En wij helpen je daarmee natuurlijk graag op weg. Hier vind je een verse dosis reisinspriratie. 

Nog meer inspiratie op doen? In dit artikel vind je de mooiste en meest duurzame bestemmingen.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.