Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Dit zijn jullie favoriete plekken in de provincie Utrecht

10-01-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
416 keer bekeken
  •  
Panbos Door Dafinchi

© Dafinchi / Shutterstock.com

Het middelpunt van het land en dus ook voor de inwoners uit de andere provincies goed bereikbaar. Da’s een groot voordeel, want na het lezen van deze ingestuurde tips, ga je zeker weten snel in de trein willen stappen voor een weekend weg in Utrecht. 
Soesterduinen
Een tip waar we niet omheen konden is Soesterduinen. Vele volgers lieten ons via Instagram weten dat dit hun favoriete plek in Utrecht is. De Soesterduinen is een natuurgebied in Amersfoort dat zich kenmerkt door omvangrijke zandverstuivingen en daarnaast uit heideterreinen en bossen bestaat. Yolande stuurde ons via Facebook de onderstaande foto.
Panbos Door JoostP

© JoostP / Shutterstock.com

Yolanda VanZwienen - Soesterduinen

© Yolanda Van Zwienen

Het Panbos
Een vergelijkbaar natuurgebied tussen De Bilt en Zeist is het Panbos. De grote diepe zandvlakte met dikke, kronkelige boomwortels kenmerken deze plek. Het is daarom een persoonlijke favoriet van redacteur Ashley.
Kasteel de Haar
Kasteel de Haar bij Haarzuilens is de plek waar onze volger Sanne veel te vinden is. Zéker als er een evenement is.
Sanne van Geffen - Kasteel de Haar bij Haarzuilens

© Sanne van Geffen

Botshol
Veengrond, dijken, rietland en moerasbos. Dit polderrijke gebied voor weidevogels is zeer geschikt voor zowel een wandel- als een vaartocht. Ook Carola weet wel raad met dit gebied.
Carola Jansen Botshol

© Carola Jansen

Zuiderheide en Westerheide
Of zoals Henri het omschrijft: ‘bij jullie om de hoek’. Dat klopt, want ten oosten van Hilversum ligt inderdaad de Zuiderheide. Je vindt hier uiteraard heide, maar ook grazende runderen en zandverstuivingen. Andrea (foto) komt hier ook graag. Tevens is de Westerheide een fijn natuurgebied in deze regio.
Andrea Simons - Zuiderheide

© Andrea Simons

Rhijnauwen & Amelisweerd
Als je vanaf hoofdstad Utrecht langs de Kromme Rijn wandelt, fietst, vaart of kanoot, kom je vanzelf bij landgoed Rhijnauwen uit. (Vooral dat laatste is leuk, omdat de plek helemaal vanaf de Oudegracht via het water te bereiken is.) Het betreft een fantastisch natuurgebied in Bunnik dicht tegen de grote stad aangeplakt. Ook landgoed Amelisweerd loop je hier tegen het lijf, waar je je onder andere uit kan leven in een pluktuin. @lisanne.k tipt via Instagram Het Kasteel Rijnhauwen. En Sigrid komt tot rust in Theehuis Rhijnauwen. Met dít uitzicht snappen we dat heel goed:
Sigrid Hendrik - Theehuis Rhijnauwen Bunnik

© Sigrid Hendrik

Leidsche Rijn
Ook de nieuwste wijk van Utrecht-stad kent rustige plekken. Dat zie je aan deze inzending via Twitter:
Den Treek-Henschoten
Cecile komt graag in landgoed Den Treek-Henschoten bij Leusden. 2200 hectare aan natuur waarvan je stijl achteroverslaat. Er worden verschillende workshops, evenementen en themawandelingen georganiseerd.

Cecile Collast Den Treek

© Cecile Collast

Henschotermeer
Sla deze locatie alvast op voor aankomende zomer. Middenin de bossen van de Utrechtse heuvelrug vind je namelijk het Henschotermeter. Een mooie zwemplas, met een nog mooiere groene omgeving.
Griftpark
In het Griftpark in de stad Utrecht vind je groene ligweides, een voetbalkooi, een basketbalveld en een kinderboerderij, maar het meest kenmerkende gedeelte van het park is de skatebaan. Menig skater en skateboarder heeft het park daardoor weten te vinden. Er zijn het hele jaar door verschillende evenementen in het Griftpark, zoals Solidair Griftpark en Griftsteede. Ook is er een restaurant te vinden. Bedankt voor de tip @rubenvaneijndt.
Lopikerwaard
Onderdeel van het Groene Hart maakt dit natuurgebied zijn naam zeker waar. Groen, groen, groen overal waar je kijkt. Dit op-en-top-Hollandse natuurgebied heeft lange sloten, veenweides, koeien, molens, moerassen, oeverwallen, polders en knotwilgen. Wandel over de tiendwegen of fiets over de Lekdijk. En vergeet riviereiland De Bol niet.
IJsselstein
Zoek je het liever stedelijk op, maar heb je geen zin in de drukte? Denk dan eens aan een kleinere stad, zoals IJsselstein. @chantalu01 stuurde ons deze tip via Instagram. Het is een karakteristieke vestingstad in een landelijke omgeving. Loop langs de korenmolen, Oude Sint Nicolaaskerk en de Sint Nicolaasbasiliek. Stuk voor stuk interessante bouwwerken om meer te weten over te komen. Verder kan je in de buurt van IJsselstein kamperen of zelfs slapen op een kampeervlot.
IJsselstein Door Adrie Oosterwijk : Shutterstock

© Adrie Oosterwijk / Shutterstock.com

IJsselstein Door Dafinchi
Spakenburg
Dit voormalige vissersdorpje klinkt je vast bekend in de oren. Spakenburg lag eerst aan de Zuiderzee, voordat de Afsluitdijk en de drooglegging van Flevoland roet in het eten gooide. Desalniettemin is het schippers- en vissersgevoel nog steeds sterk aanwezig in het dorp. De Museumhaven moet je toch ooit een keer in je leven gezien hebben? Ook is dit een leuke uitvalsbasis voor een zeiltocht over het IJsselmeer.
Koeheuvels
Een grote open zandverstuiving, afgewisseld door heideplanten en jeneverbesstruiken; dat is natuurgebied Koeheuvels in Maarn. Bedankt voor de tip @rvdh2112!
Plantage Willem III
Dit glooiende gebied is onderdeel van de zuidwestflank van de Utrechtse Heuvelrug en de favoriete plek van @liesisthename_. De voormalige tabaksplantage is nu een open gebied waar konikpaarden, damherten en Galloway-runderen grazen. Er is een nieuwe drinkvijver voor hen aangelegd onder een ecoduct. Dat is een brug waar wilde dieren veilig een weg kunnen kruisen. Als je er vroeg bij bent, heb je grote kans om hen hier te zien slurpen van het heldere water. Nog meer geluk voor ochtendmensen: het gebied ziet er met grondmist ook adembenemend uit.
Hebben we jouw favoriete plek in Utrecht over het hoofd gezien? Stuur een bericht via Instagram of mail naar 3opreis@bnnvara.nl.
Hier vind je alle tips voor de perfecte weekendjes weg in Nederland. Staat jouw provincie ertussen? 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.