Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Meknes: de minst populaire koningsstad van Marokko

21-09-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1988 keer bekeken
  •  
Meknes Door Marcin Szymczak
Wij pleiten voor een bezoek aan de schitterende, historische stad Meknes. Deze Marokkaanse koningsstad wordt vaak ondergesneeuwd door zijn broers en zussen: Marrakesh, Fez en Rabat. Maar laat je niks wijs maken. Meknes is perfecte bestemming als je de hectische souks van de hoofdstad wilt ontvluchten. 
De sprookjesachtige architectuur
Zoals de meeste steden in Marokko lijkt de stad op zichzelf wel een openluchtmuseum. Vooral de verschillende stadspoorten zijn in Meknes ongeëvenaard. Sla de Bap Mansour el-Aleuj dus niet over. Dat is misschien wel de beroemdste stadspoort van Noord-Afrika. Maar de drie andere, iets soberdere stadspoorten zoals Bab el-Berdaine doen er niet voor onder. De meeste architectuur in Meknes is gebouwd volgens de Moorse stijl met een vleugje Spaanse invloed. 
Meknes Door Sadik Yalcin

© Foto: Sadik Yalcin / Shutterstock.com

Foto: Marcin Szymczak / Shutterstock.com
Meknes Door Marcin Szymczak
Meknes door Maurizio De Mattei : Shutterstock.com

© Foto: Maurizio de Mattei / Shutterstock.com

De medina
Binnen de stadsmuren zal je nog meer moois aantreffen. De medina, oftewel de historische binnenstad, staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Natuurlijk is deze medina, zoals in elke grote, Marokkaanse stad hectisch, met om elke hoek van elk steegje iets nieuws om te verkennen. Normaal gesproken raak je erg snel verdwaald in zulke medina's. Maar omdat die van Meknes wat kleiner is, is een gids niet noodzakelijk. Nog een voordeel van het compacte karakter van Meknes. 
Meknes Door Kenneth Dedeu

© Foto: Kenneth Dedeu / Shutterstock.com

Meknes Door akvareel

© Foto: Akvareel / Shutterstock.com

Moet je gezien hebben:
Voor meer typisch Marokkaanse pracht en praal ga je naar Dar Jamaï Museum, een oud paleis van een rijke familie. Ook de bijbehorende paleistuin is schitterend. Verder is de koraanschool Madrassa Bou Inania  met zijn rustige binnenplaats midden in de medina de moeite waard. Evenals Mausoleum van Moulay Ismail, de tombe van de bloeddorstige sultan Ismail die de grondlegger van Meknes is. De grote Al Adam Moskee noemen we als hekkensluiter in dit rijtje. 
Meknes door saiko3p : Shutterstock.com

© Foto: Saiko3p / Shutterstock.com

Foto: Sergey-73 / Shutterstock.com
Meknes Sergey-73 : Shutterstock.com
Foto: Clara_C / Shutterstock.com
Meknes door Clara_C
Hoef je niet per se te zien:
De koninklijke stallen, waar ooit meer dan honderdduizend paarden gestald waren, vinden wij persoonlijk niet erg indrukwekkend. Evenals de ondergrondse gevangenis en graanschuren. Maar smaken verschillen wellicht. Wel is het leuk om het gigantische waterbassin naast de stallen te bezoeken. Je komt daar even tot rust buiten de stad en ziet hoe de Marokkaanse inwoners hier met elkaar in contact komen, relaxen en hun kinderen laten spelen. De Lahboul Gardens  zijn ook fijn als je wat groen zoekt in de woestijn.
Meknes Door OPIS Zagreb

© Foto: OPIS Zagreb / Shutterstock.com

Het grote plein
Hét plein van Meknes Place el-Hedim lijkt op een kleine versie van het beroemde Djemaa el Fna in Marrakech. Hier vind je ook verschillende souks, dat zijn Marokkaanse markten. Vooral 's avonds komt het plein tot leven en is het leuk om naast spullen ook mensen te kijken. Acrobaten en andere straatartiesten vertonen er hun kunsten. Let wel op: er zullen hier ook dieren te zien zijn, slangen of struisvogels bijvoorbeeld. Deze worden vaak slecht behandeld. Steun geen dierenleed en betaal geen geld voor een attractie met een dier. 
Meknes Zakariyaa Allaoui : Shutterstock.com

© Foto: Zakariyaa Allaoui / Shutterstock.com

Goedkoper
Meknes was net als de andere drie koningssteden ooit de hoofdstad van Marokko, maar daar merk je niets meer van door het kleine en knusse karakter van de stad. De meeste reizigers trekken liever naar de nabijgelegen koningsstad Fez, maar daardoor is Meknes juist authentiek gebleven. En dit gebrek aan toerisme is ook leuk voor je portemonnee. In Meknes is een mooie riad bijvoorbeeld nog goed betaalbaar. 
Meknes Door Fabian Zurheide

© Foto: Fabian Zurheide / Shutterstock.com

Meknes Door Attila JANDI

© Foto: Attila JANDI / Shutterstock.com

Slapen in een riad
Die riads zijn sowieso een aanrader. Na de drukte van de medina, het geschreeuw van de koopmannen en het gebrom van de scooters die langsrazen, kan het een verademing zijn om 'thuis te komen' in een  riad. Riad betekent letterlijk tuin en deze woningen hebben dan ook een prachtige binnentuin, soms met zwembad. Het huis heeft vaak meerdere verdiepingen waarbij alle kamers kijken op de patio, die meestal bezaaid met de mooiste mozaïektegels. Een paradijselijk oord dus, waar je even (duizend-en-)een nacht bij kan komen. Een overnachting in een riad verplichten wij daarom bij je bezoek aan Marokko!
Riad Goran Bogicevic : Shutterstock.com

© Foto: Goran Bogicevic / Shutterstock.com

Dagtrip
Vanuit Meknes zijn twee dagtrips populair. Die naar de ruïnes van de Romeinse stad Volubilis en die naar het bergdorpje Moulay Idriss. Veel pelgrimstochten leiden naar Moulay Idriss en behalve de religieuze lading biedt dit dorp ook nog eens huizen met mooie turquoise muren en bijzondere uitzichtpunten. Onze tip? Wandel vanaf Volubilis naar  Moulay Idriss, dit is ongeveer 4,5 kilometer. De hike is een aanrader als je zin hebt in natuur in plaats van de drukke steden. D e omgeving is namelijk erg groen, met in het voorjaar veel bloemen en vogels. 
Volubilis

© Foto: Maurizio de Mattei / Shutterstock.com

Meknes Idriss Door Pavel Szabo

© Foto: Pavel Szabo / Shutterstock.com 

Overtuigd van Meknes? Dan hebben we aanvullend op je reis een fantastische roadtrip door Marokko voor je klaarstaan.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.