3 op Reis

Een scooter of motor huren in Zuidoost-Azië: de belangrijkste tips op een rij

09-03-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
605 keer bekeken
  •  
shutterstock_1612653235

© Fabio Lamanna / Shutterstock.com

Let op: wegens het coronavirus geldt in sommige landen in Zuidoost-Azië een gedeeltelijk negatief reisadvies
Voorbijflitsende woudreuzen, kronkelende bergwegen en duizelingwekkende kliffen: scooter- of motorrijden in Zuidoost-Azië is een droom. Steeds vaker trekken reizigers naar het verre oosten om te genieten van totale vrijheid. Helaas kan het soms nog moeilijk zijn om in een onbekend land voorbereid op de gemotoriseerde tweewieler te stappen. Daarom hebben we voor jou de belangrijkste tips op een rijtje gezet. 
Lees je goed in
Reizigers stappen vaak zonder rijbewijs op een motorbike. De meesten raken niet in de problemen. Dit betekent echter niet dat dit legaal is. Sterker nog, in alle Zuidoost-Aziatische landen is het illegaal om te rijden zonder (internationaal) rijbewijs. Ook voor je verzekering is het belangrijk om een geldig rijbewijs te hebben. Raak je in een ongeluk zonder? Dan dekt de verzekering niets. Je kan je immers niet laten verzekeren voor illegale activiteiten. Lees je dus altijd goed in voordat je aan een leven op de weg begint. 
shutterstock_270841277

© Romas_Photo / Shutterstock.com

Denk aan je veiligheid
Ja, stoplichten en zebrapaden bestaan ook hier, maar ga er niet vanuit dat iedereen braaf op zijn beurt wacht. Ook al ben je in Nederland een koning(in) van een chauffeur, in Zuidoost-Azië hoeft dat niets te betekenen. Huur daarom eerst een automatische motor. Zo kan je rustig vertrouwd raken met de verkeerschaos. 
Hoe warm het ook is, draag geen slippers of korte broek terwijl je over de weg scheurt. Eén val, en je kan steentjes uit je vlees peuteren. Draag altijd een helm, ook als dit niet verplicht is. Maar zelfs als je niet valt, kan een motortocht geen pretje zijn. Met snelheden boven de zestig kilometer per uur komen insecten namelijk aan als kogels. Onthoud bovendien dat jij als reiziger vaak de schuldige bent als je in een ongeluk terecht komt. Genoeg reden om extra voorzichtig te zijn. 
Wees niet naïef
We willen allemaal geloven in het goede van de mens, maar dit vertrouwen wordt helaas nog wel eens uitgebuit. Zo kan het voorkomen dat verhuurders onterecht extra kosten in rekening brengen voor beschadigingen die er al waren. Maak daarom altijd foto's van je gehuurde voertuig voordat je wegrijdt. Zo kan je bewijzen dat bestaande beschadigingen niet door jou zijn veroorzaakt. Huur alleen bij gevestigde bedrijven en betaal nooit voor iemands persoonlijke voertuig. In de meeste gevallen is dit oplichterij: zij volgen je en stelen vervolgens zo snel mogelijk hun scooter terug met een extra sleutel. 
shutterstock_555538222

© Wandel Guides / Shutterstock.com

Leer van de locals
Dit geldt voor elke vorm van transport: imiteer de lokale bewoners. Je beste kans tot veilig oversteken of inhalen is kuddegedrag. Als stoet krijg je eerder voorrang dan als enkeling. Kijk dus goed naar omliggende bestuurders. 
Toeter alsof je leven ervan af hangt
Want dat doet het. Waar dit in Nederland voornamelijk wordt gedaan door opgefokte bestuurders of als je écht iets fout hebt gedaan, is de toeter in Zuidoost-Azië je beste vriend. Wanneer je iemand inhaalt, een zijstraat uitrijdt, een bocht neemt: toeter op elk moment dat mogelijke tegenliggers je niet kunnen zien. In alle chaos is de claxon het geheim tot je veiligheid op de weg. Da's even wennen, maar binnen de kortste keren toeter jij vrolijk met alle locals mee. 
Het grootste voertuig met de luidste toeter heeft vrijwel altijd voorrang. Dit plaatst jou en je tweewieler laag op de voedselketen. Schrik dus niet wanneer een personenbus keihard langs raast op een smal bergweggetje. Dan is het de bedoeling dat jij aan de kant gaat. 
shutterstock_184018916

© xuanhuongho / Shutterstock.com

Houd rekening met corrupte politie
In veel Zuidoost-Aziatische landen is de politie corrupt. Zij worden door de overheid slecht betaald en verdienen hun centen daarom op een andere manier. Voor motorrijders heeft dit voor- en nadelen. Zo kan je zelfs mét een internationaal rijbewijs nog aangehouden worden. Zeker westerlingen zijn hier vaak de dupe van, omdat ze vaak met relatief veel geld in hun zak rondreizen. Meestal kan je een aanhouding voorkomen door zo min mogelijk te lijken op iemand die niet uit het desbetreffende land komt. Dus: zoveel mogelijk bedekkende kleding en geen overdreven blingbling. 
Aan de andere kant betekent deze corruptie dat de meeste agenten vooral een bedreiging zijn voor je portemonnee. Het kan handig zijn om altijd een aparte portemonnee bij je te hebben, waar je een acceptabel bedrag in wegstopt. Word je aangehouden, haal dan direct je sleutel uit het slot zodat ze deze niet kunnen afpakken. Laten ze blijken dat ze geld willen? Haal dan je aparte portemonnee tevoorschijn en maak duidelijk dat dit het enige geld is dat je hebt. Vaak zorgt het gebaar dat je al je geld weggeeft ervoor dat je ongestoord weer verder kan rijden. Check wel eerst of dit in het land waarin je rijdt gebruikelijk is, want het verschilt per land. 
shutterstock_704065546

© Catwalk Photos / Shutterstock.com

Laat je niet afschrikken door horrorverhalen
De vrijheid op een motor of scooter maakt het mogelijk om unieke locaties te bezoeken en uitzonderlijke mensen te ontmoeten, maar wees gewaarschuwd en blijf altijd alert. Als je altijd je gezond verstand gebruikt, kan er weinig fout gaan. En de intieme belevenis van een land wanneer je de toeristische steden op eigen houtje achter je laat, is er een die je niet wil missen. 
Genoeg geïnspireerd en ben je lekker onderweg? Dan wil je natuurlijk souvenirs meenemen voor het thuishonk. Zo weet je wanneer je kan afdingen
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.