Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Het Boliviaanse Rurrenabaque: een groene toegangspoort tot een uniek stukje Amazone

28-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
591 keer bekeken
  •  
Rurrenabaque9

© Elzbieta Sekowska / Shutterstock.com

Rurrenabaque is de toegangspoort tot al het pracht en praal dat het Amazone-woud van Bolivia te bieden heeft. Daarnaast is het dorp een geweldige bestemming voor wildlife-liefhebbers die zich graag bezighouden met het maken van bewuste keuzes, want niet alleen het regenwoud is er groen. 
Ongeveer vierhonderd kilometer ten noorden van La Paz ligt een kleine stad genaamd Rurrenabaque. Een tropische oase, zeker na de drukte en besneeuwde bergtoppen van La Paz. Rurrenabaque is levendig, maar staat voornamelijk in teken van ontspanning. Geniet van wat dit dorp te bieden heeft en bereid je alvast voor, want Rurrenabaque is dé toegangspoort naar de zinderende Boliviaanse Amazone.
Rurrenabaque5

© danilovieira1 / Shutterstock.com

Omvangrijke rivieren die eindeloos kronkelen door een smaragdgroen landschap gehuld in een dikke mistdeken. Gebulder, getjirp, gezoem en getjilp van talloze watervallen, insecten en vogels. De thuisbasis van uiterst zeldzame diersoorten en locals die zweren dat, eenmaal verdwaald in de jungle, het terugvinden van de weg onmogelijk is. Dát is het regenwoud van Bolivia. De kroonjuwelen zijn toch wel de nationale parken Madidi en Rhukanrhuka. Beide kennen een buitengewoon hoge biodiversiteit en zijn volledig beschermd.
Rurrenabaque1

© Jess Kraft / Shutterstock.com

Madidi
Negentienhonderd vierkante kilometer aan tropisch woud en uitgestrekt van de besneeuwde toppen van de Boliviaanse Andes tot aan de uitlopers van Amazone-rivier. Madidi is een van de biologisch rijkste gebieden ter wereld. Het park, waar elk jaar weer nieuwe flora-en faunasoorten worden ontdekt, is dan ook de droom van elke bioloog. Ook reizigers kijken er hun ogen uit. Een tour vanuit Rurrenabaque brengt je per boot over de Beni-rivier het gebied in. Je vindt er onder andere hordes apen, kaaimannen en jaguars.
Rurrenabaque6

© chrisontour84 / Shutterstock.com

Rurrenabaque7

© Adalbert Dragon / Shutterstock.com

Rhukanrhuka
Ook Rhukanrhuka verdient de biologische schijnwerpers. Het gebied heeft een oppervlakte zo groot als Yellowstone National Park en werd in 2019 in samenwerking met de Wildlife Conservation Society en de Rainforest Trust tot beschermd gebied verklaard. In Rhukanrhuka komt onder andere de met uitsterven bedreigde titi-aap voor, maar je vindt er ook zeldzame roze rivierdolfijnen.
Rurrenabaque3

© german.rbc / Shutterstock.com

Rurrenabaque2

© hecke61 / Shutterstock.com

Beste groene bestemming
Het jaar 2019 was een belangrijke voor Rurrenabaque en de regenwouden die deze plaats omringen. Bolivia ging ervandoor met de prijs voor ‘beste groene bestemming’ op de World Travel Awards van Zuid-Amerika. Uiteraard speelde het nieuwe beschermde gebied Rhukanrhuka een grote rol, maar het land won deze prijs vooral wegens inspanningen om de hele regio rond Rurrenabaque duurzamer te maken. Er werden in de afgelopen jaren bijvoorbeeld verschillende ecotoerisme-programma’s gelanceerd die bewust bezig zijn met het beschermen van natuurlijk en cultureel erfgoed. 
Rurrenabaque8

© Elzbieta Sekowska / Shutterstock.com

Je kan in Rurrenabaque dan ook verblijven in verschillende eco-lodges en duurzame tours door Madidi en Rhukanrhuka boeken. Ben jij als reiziger graag bezig met het maken van bewuste keuzes die in het voordeel werken van het gebied dat je bezoekt? In Rurrenabaque zijn je opties net zo groen als de jungle.
Rurrenabaque4

© Elzbieta Sekowska / Shutterstock.com

Nog meer wildlife spotten op reis? Zo doe je dat met een gerust hart
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.